Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně se prolíná město i venkov, pro rodinný život je to skvělé místo, říkají zakladatelky Rodičem v Brně

Lenka Matušková a Martina Vidová jsou rozdílné jako den a noc, přesto mají nejednu věc společnou. Jsou to matky žijící v Brně, které spojuje vášeň poznávat město a jeho okolí z pohledu rodiče. Založily si proto Facebookovou a webovou stránku Rodičem v Brně s tipy na výlety s dětmi.

Jaké to je být rodičem v Brně?

Lenka: Já jsem se v Brně narodila a jsem ráda, že tu mohou vyrůstat i mé děti. Máme tu vše, co potřebujeme. Spoustu vyžití pro celou rodinu, krásná příroda, vše je v blízké dojezdové vzdálenosti. My bychom určitě neměnili. Brno je prostě srdcovka.

Martina: Musím s Lenkou plně souhlasit, Brno je naprosto skvělé místo pro rodinný i společenský život. Já se tu nenarodila, ale přistěhovala se z malého města na Vysočině a díky tomu dokážu hodně docenit, co vše je tu pro rodiče a děti k dispozici.

Znáte nějaké místo (mimo Brno), klidně i v zahraničí, kde byste s dětmi rozhodně chtěly žít?

Martina: Já si občas představuji, že bydlím v nějaké pastoušce v horách, kde mám domácí zvířata, pěstuji zeleninu a děti mají volný výběh, ale to město by mi asi začalo rychle chybět. Potřebuji pravidelně vyvažovat obě složky, tu venkovskou i tu městskou, což se právě v Brně dobře prolíná.

Lenka: Českou republiku, a hlavně tedy Brno bych neměnila. Česko je jednou z nejbezpečnějších zemí, a to je pro nás velmi důležité. Ale dokážu si představit trávit například pár měsíců v roce někde v nějakém pěkném italském přímořském městečku. Italská nátura je mi velmi blízká.

Jak vás napadlo založit si stránku s tipy pro výlety s dětmi?

Martina: Odjakživa mám toulavý boty a baví mě poznávat okolí blízké i vzdálenější, s dětmi to dostalo zase jiný rozměr, najednou hledáte výlety podle toho, jestli je po cestě nějaké fajn hřiště nebo možnost koupit si nanuk. O vlastních stránkách s tipy jsem přemýšlela dlouho, nakonec jsem ale objevila Lenku, která už měla slušně rozjetý facebookový projekt a dobrou fanouškovskou základnu, tak jsem si řekla, že bude lepší se spojit než stavět něco nového na zelené louce.

Lenka: Po ukončení vysoké školy, kterou jsem si na mateřské dovolené dodělávala, jsem konečně začala mít prostor si tuhle „dovolenou“ užívat naplno. Začali jsme s dětmi hodně výletovat a řekla jsem si, že by bylo fajn ukázat ostatním, kolik máme krásných míst v Brně a jeho okolí. Je pravda, že původní plán byl spíše ukázat to přátelům, ale zájem začal byl opravdu velký, takže nakonec je profil veřejný a k tomu jsme přidaly ještě přehledné webové stránky, který nám v Brně opravdu chyběly.

Byly jste kamarádkami i předtím, nebo vás spojil tento projekt?

Martina: Před tím, než Lenka dala výzvu, zda by jí někdo nepomohl s webovkami, jsme se neznaly, a i potom jsme se koordinovaly dlouho po e-mailech a zprávách, protože do toho vpadla koronavirová karanténa. Nakonec jsme se potkaly asi týden před spuštěním webových stránek a od té doby máme téměř každodenní žhavou online linku.

Na výlety jezdíte celá rodina nebo jenom vy a děti?

Martina: U nás jezdíme celá rodina. Jelikož jsem vášnivý fotograf, potřebuji občas manžela k tomu, aby hlídal děti, zda mi nepadají ze skály nebo nežbluňkají do rybníka, zatímco si fotím.

Lenka: Když má manžel volno, jezdíme celá rodina. Většinou to připadá na víkendy a svátky. Často si ale s dětmi vyjedu na výlet i v pracovní dny, jelikož jsem ještě na rodičovské dovolené a chceme si ten malý zbytek času, co mi ještě zbývá z rodičovské dovolené, užít naplno.

Chodíte do práce?

Martina: Zatímco Lenka užívá posledního volného času na rodičovské, já už dlouhodobě pracuji, takže výlety naše rodina směřuje hlavně na víkend. Tipů na výlet mám v hlavě hrozně moc, takže to někdy dopadne tak, že Lence řeknu, kam by bylo fajn se podívat a ona to tam pak s dětmi zmapuje.

Kde se vám nejvíce líbilo v Brně?

Martina: Těch míst je hrozně moc a asi nedokážu vybrat jen jedno. Mám to moc ráda na Hádech, v oboře Holedná a krásná jsou taky Holásecká jezírka, vlastně to je taková svatá „H“ trojice. Ale překvapit dokážou i méně známé cíle třeba v podobě naučných stezek. Skvělá je ta U Jezírka za Soběšicemi.

Lenka: Řekla bych, že máme s Martinou velmi podobný vkus na místa v Brně. Takže se vším, co uvedla, souhlasím i já. My máme ještě rádi okolí Brněnské přehrady, jízdu parníkem, rádi se vracíme do Lamacentra na Hádech a děti milují zábavní centra, tak to není jen příroda a zvířátka, ale i do těchto center rádi zavítáme.

A mimo Brno?

Martina: Nejhezčí naučnou stezku mají cestou na Klucaninu v Tišnově a hodně se nám líbilo v Lysicích, kde je překrásná zámecká zahrada a za ní také povedená dětská vzdělávací stezka. Mojí srdcovkou jsou pak Bořetice, a hlavně tamní Dvorek.

Lenka: Naše neoblíbenější místo je aktuálně ZOO park a Dinopark ve Vyškově, protože zvířátka a dinosauři jsou u nás v kurzu. Dále nesmím zapomenout na Bukovanský mlýn, kde najdete vše, co máme rádi. To je výborné jídlo, zvířátka, krásné okolí a je tu i minigolf, takže i akční činnost. Těch míst je opravdu moc, a všechny je postupně přidáváme na webové stránky.

Souhlasily by s vámi i vaše děti?

Martina: Děti mají nejradši hřiště všeho druhu a pak taky místa, kde si lze hrát s vodou. Takže třeba Medlánecká hřiště nebo Otevřenou zahradu pod Špilberkem.

Lenka: Děti by určitě souhlasily. Na mnou zmiňovaná místa jezdíme dokonce několikrát do roka, a to většinou na přání právě dětí.

Máte nějaký vtipný zážitek z výletu?

Martina: Už se mi stalo, že jsem byla někde, kde si maminky s dětmi vyměňovaly tipy z našich stránek. Snažila jsem se v tu chvíli být co nejméně nápadná.

Lenka: Řekla bych, že pokud jedeme na výlet s dětmi, skoro vždy si přivezeme nějaký vtipný zážitek. Děti jsou prostě nevyzpytatelné a je s nimi velká sranda.

Jak objevujete nová místa, kam příště vyrazit?

Martina: Obvykle jezdím prstem po mapě. Turistické Mapy.cz jsou naprosto geniální, ukážou vám, kde je jaké hřiště, přírodní úkaz i místo se skvělým výhledem. Vlastně už jsem dost rozmazlená a v jakékoliv jiné mapě mívám občas problém se zorientovat.

Lenka: Pátrám na internetu na všech možných webových stránkách zaměřených na výlety. Jsou to ale většinou celorepublikové, tak zde bohužel chybí přehlednost. Často dostanu dobrý tipy od přátel, nebo vidím na různých FB skupinách či Instagramu zajímavé tipy na výlety.

Jezdíte na výlety spolu? Nebo každá z vás preferuje něco jiného?

Martina: Máme takřka opačný životní rytmus, Lenka je ranní ptáče, my zas máme problém se dostat na výlet před obědem. Lenka s rodinou jezdí na výlet autem, my jsme naopak velcí fanoušci vlaků a hledáme co nejvíc příležitostí, jak vyrazit na výlet bez auta. Lenka výletí přes týden, my se musíme spokojit s víkendem. Vlastně jsme trochu jak den a noc, ale pro naše fanoušky je to dobře, protože můžeme nabízet rozmanité výlety, kde si každý najde to svoje.

Pořádáte i hromadné akce pro ostatní rodiče?

Lenka: Zatím ne a asi to ani nemáme aktuálně v plánu. Ale nikdy neříkejme nikdy. Uvidíme, jak se celý projekt Rodičem v Brně bude vyvíjet. V dohledné době ale určitě nic neplánujeme.

Zabírají vám aktivity kolem Rodičem v Brně hodně volného času?

Lenka: Je to práce, která spolkne spoustu času a nikdo nám ji nezaplatí, ale děláme to jako formu seberealizace a každá zpráva od spokojeného rodiče, který se inspiroval naším výletem, je pro nás odměnou a symbolem, že děláme něco smysluplného.

Dnes vám zase prozradím jedno naše moc oblíbené místo kousek od Brna, a to bistro U vodníka. Bistro najdete v Popovicích u Brna a leží na Naučné stezce Rajhradsko. Návštěva bistra se dá spojit s krásnou procházkou do Rajhradu, který je vzdálený zhruba 1,5 km. V bistru vládne rodinná atmosféra, obsluha je neskutečně příjemná a pro děti tu je doslova ráj. Je zde trampolína, prolézačky, houpačky, pískoviště plné hraček, stolní fotbálek, vybavení na kriket, hřiště na badminton a jezírko. Více info na našem webu: https://www.rodicemvbrne.cz/restaurace-kavarny/bistro-u-vodnika/ #rodicemvbrne#kamsdetmi#navylet#vylet#rajprodeti #popovice #bistro #bistrouvodnika#vyletybrno #vyletvlakem #tipnavylet #tipnatrip #kamnavyletsdetmi

Příspěvek sdílený Rodičem v Brně (@rodicem_v_brne),

Co komerční spolupráce?

Lenka: Prozatím nespolupracujeme s žádnou firmou. Občas dostaneme volné poukazy, ale většinou je rozdáme mezi naše sledující na sociálních sítích a vyloženě o spolupráci nejde. Podniky jsou rády, že je prezentujeme na našich webových stránkách, tak se chtějí alespoň nějak revanšovat. Ale upřímně, i kdyby nám nabízely stovky poukazů nebo i finanční částku a my nebyly o podniku přesvědčeny, že opravdu stojí za to ho navštívit, tak ho nikdy prezentovat nebudeme.

Jaké máte ohlasy?

Martina: Ohlasy jsou vesměs pozitivní, cestování po tuzemsku a objevování krásných míst za humny je soustavný trend, na kterém se vezeme. Ale samozřejmě se občas objeví i negativní zprávy, zejména když dáme doporučení na něčí oblíbené místo. Lidé nám pak vytýkají, že teď se tam sjede celé Brno a už to tam ztratí svoje kouzlo. Tohle je složitá věc, všichni nás sledují, aby získali tipy a nápady na nová a jim neznámá místa, ale jakmile se sáhne na to jejich, je to samozřejmě špatně. Asi to nemá úplně řešení, snad jen, že bych úplně nepřeceňovala sílu jednoho postu na Facebooku. Věřím, že v našem případě nejde o žádné nájezdy výletníků a že se zájem lidí o dané místo rozloží v čase.

Facebookovou stránku Rodičem v Brně založila Lenka Matušková v září 2019. Stránka s tipy pro výlety s dětmi původně sloužila pouze jejím kamarádům, zájem byl ale velký, a tak stránku zpřístupnila veřejnosti. Letos se k ní přidala další brněnská maminka, a to Martina Vidová. Obě mají dvě děti a zálibu v objevování nových míst po Brně a jeho okolí. Na jejich stránkách můžeme najít nejenom tipy na výlety po Brně, ale také nápady na vnitřní a venkovní aktivity.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Matušková a Martina Vidová

Štítky Rodičem v Brně, rozhovor, děti, aktivity, výlety, Brno, výlet, webová stránka, rodina, příroda, naučná stezka, Instagram, projekt, bistro, venkov, Česko, Tišnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se prolíná město i venkov, pro rodinný život je to skvělé místo, říkají zakladatelky Rodičem v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.