Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rytmus ve skle. Na Špilberku začíná výstava Ilji Bílka

Výstava umění sklářského výtvarníka Ilji Bílka bude k vidění na Špilberku ode dneška až do konce prázdnin. Skleněné plastiky jsou inspirované přírodou, technologiemi i architekturou.

Sklářské výstavy se konají na hradě Špilberk každé léto. Letos se zaměří na umění Ilji Bílka ve výstavě nazvané Rezonance tvaru. Zájemci ji mohou navštívit v Hranolové věži a Královské kapli hradu od čtvrtka 2. července až do konce prázdnin. V tvorbě umělce jsou zásadní tvarové kontrasty. „Jsme zvyklí vnímat svět okolo nás na základě kontrastů, kdy vzniká napětí mezi opačnými hodnotami. Ale svět se musí objevovat. Není to prvoplánový přístup, většina věcí se musí zkoumat, aby se přišlo na jejich smysl a záměr,“ vysvětlil autor.

V jedné z místností je expozice barevně a tvarově členitá, v další je spíše v odstínech šedi. „Mám rád tu šedivost, která se brání popularitě a podbízivosti, která je taková ošuntěle všední,“ popsal Bílek. Při své práci někdy používá netradiční objekty. V některých artefaktech tak jsou například staré poličky z koupelny. Při vytváření děl využívá techniku tavené skleněné plastiky, kterou kombinuje s tabulovým sklem nebo s technikou lehání. Objekty mají netradiční názvy, najdete mezi nimi například Sendvič, Pekáč buchet nebo Mezeru v systému.

Vizuální rezonance ve skle

Díla jsou intimní, minimalisticky přísná a úsporná, vynikají estetickou a tvarovou vytříbeností. Podle kurátora výstavy Jána Gajduška tvůrce docílil kontrastu nejen barvou a povrchovou strukturou skla, ale také tvarovou rozdílností. „Tím dochází k vizuální rezonanci. Sklo je chladná hmota, ale tato výstava ji ukazuje v jiném světle. Dá se určitým způsobem připodobnit k hudbě,“ přiblížil Gajdušek. Se světlem, které na plastiky proniká skrze vysoká okna v místnosti, se objekty mění, což se odráží i na barevnosti. „Umělecké expozice mě vždy lákaly, ale moc jsem jich nenavštívila. Zajímá mě umění, které je něčím zajímavé a neotřelé. Tato výstava mě zaujala, pokud budu mít čas, tak se na ni určitě přijdu podívat,“ řekla studentka Blanka Žíhová.

Ilja Bílek se narodil v Liberci v roce 1948. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a působil jako designér v podniku Železnobrodské sklo. Autorské tvorbě a skleněným plastikám se věnuje od 80. let. Jeho dílo je ve sbírkách u nás i v zahraničí, například v Hamburku, Londýně, Poznani nebo Belfastu.

Výstava je součástí dlouholeté tradice sklářských expozic, které jsou na Špilberku k vidění celé léto. V minulosti v rámci nich představovali své umění například Jiřina Žertová, Bořek Šípek nebo René a Miluše Roubíčkovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky umění, výstava, Ilja Bílek, sklo, Špilberk, plastika, architektura, Bořek Šípek, Jiřina Žertová, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Londýn, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rytmus ve skle. Na Špilberku začíná výstava Ilji Bílka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.