Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přehlídka kostýmů i kuchařská show. Městské divadlo Brno slavilo 75. narozeniny

Městské divadlo Brno oslavilo 75 let existence. Pro veřejnost byl v sobotu na jeho dvoraně připravený rozmanitý celodenní program, v jehož rámci mohli kulturní nadšenci vidět například přehlídku kostýmů nebo sólová vystoupení s živým orchestrem.

Jubileum své existence Městské divadlo Brno oslavilo na dvoraně v Lidické ulici v sobotu 27. června. K příležitosti 75. narozenin se rozšířil chodník slávy o několik nových otisků rukou. Jedny z nich přidal herec Michal Isteník. „Neumím si představit jiné město než Brno, ve kterém bych chtěl žít. I když jsem si původně myslel, že sem půjdu jenom na jednu sezonu, tak je to navždy," svěřil se Isteník. Dalším z oceněných herců byl Jan Mazák. „Jsem šťastný, že jsem se dočkal chvíle, o které sní asi každý herec,“ zhodnotil. Spolu s ním otiskli dlaně do chodníku slávy také další tři lidé, a to dirigent Karel Cón, scénograf Emil Konečný a dramaturg Jiří Záviš.

Křest nové knihy

Dalším z hlavních bodů programu bylo slavnostní pokřtění knihy s názvem 75 let Městského divadla Brno, která navazuje na dřívější publikaci Zdeňka Srny. Divadelní tvorbu za poslední čtvrt století shrnuje emeritní rektor Janáčkovy akademie múzických umění Václav Cejpek. „Viděl jsem téměř všechny inscenace za posledních 25 let. V knize jsem chtěl vyjádřit, co pro mě bylo přínosem a jaký je smysl divadla,“ sdělil. Knihu pomohla pokřtít brněnská primátorka Markéta Vaňková. „Myslím, že pro většinu diváků je divadlo tvořeno herci, ale málokdy si uvědomujeme, kdo všechno stojí za tím, že inscenace mohla vzniknout a působí na nás tak krásně, jak to cítíme,“ popsala Vaňková. Po křtu následovalo odhalení Tabule cti, která vyobrazuje zasloužilé herce.

Na diváky čekal také rozhlasový pořad Zdeňka Junáka a prohlídka zákulisí s herci, odpoledne pak módní přehlídka kostýmů a koncerty Petr Gazdík Acoustic Band a sólistů s orchestrem. Návštěvníci akce se mohli podívat na kuchařskou show herce Aleše Slaniny a ochutnat jím připravené jídlo. „Vařím variaci na hovězí guláš. Samozřejmě je v něm slanina, ale také jsem tam přidal černé pivo a řecké oregano,“ sdělil Slanina.

Z pohledu herce

Po dvoraně se pohybovali herci, se kterými si mohli příchozí popovídat, vyfotit se nebo požádat o podpis. „Na práci herce se mi nejvíc líbí to, že se člověk může živit tím, co miluje. Můžu dělat lidem i sobě radost a zároveň předávat nějakou emoci, kterou sám rád zažívám, když se na někoho dívám,“ řekl herec Jakub Uličník. Mezi jeho oblíbené inscenace patří O myších a lidech, ve které hraje postavu Lennieho. „Nemám u ní tolik rád děkovačky, protože přichází ve chvíli, kdy moji postavu zastřelí, je mi smutno a musím se od toho odstřihnout. Není jednoduché se potom smát. Ale jindy jsou děkovačky samozřejmě krásné,“ dodal.

V rámci programu byly připravené i hry pro děti a na místě se konal také umělecký jarmark a charitativní bazárek. „Přišli jsme sem, protože máme divadlo rádi, a tady toto Městské obzvlášť. Z jejich inscenací se mi moc líbila Mary Poppins, Mamma Mia nebo Papežka, to je krásná hra,“ sdělila své dojmy divačka Věra Hovorková.

Městské divadlo Brno funguje už od roku 1945, kdy se podařilo skupině divadelníků v čele s režisérem Milanem Páskem získat licenci k provozování činoherní scény. Soubor začal působit pod názvem Svobodné divadlo na Gorkého ulici. O devět let později se přejmenovalo na Divadlo bratří Mrštíků. Pod tímto názvem fungovalo až do roku 1989, ve kterém se vrátilo k současnému názvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Městské divadlo Brno, jubileum, divadlo, narozeniny, Brno, herec, kniha, Michal Isteník, Aleš Slanina, Markéta Vaňková, Jan Mazák, Karel Cón, Emil Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehlídka kostýmů i kuchařská show. Městské divadlo Brno slavilo 75. narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.