Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malá noc módy chce zachránit Bílý dům

Letošní ročník Malé noci módy se bude konat dnes v osm hodin večer prostřednictvím online přenosu. Organizátoři chtějí akcí poukázat na důležitost a potenciál brněnského Bílého domu, který by podle jejich názoru mělo Ministerstvo kultury prohlásit za kulturní památku.

Příznivci módy budou mít letos možnost užít si atmosféru módní přehlídky z pohodlí domova. Malá noc módy bude totiž netradičně online a v minimalistickém stylu. Přenos budou diváci moct sledovat přímo na facebookové události dnes v osm hodin večer. Svou tvorbu představí nezávislí módní designéři v prostředí brněnského Bílého domu. Online přenos se bude vysílat ve formátu 360tistupňového videa, které umožní divákům prohlédnout si kompletní scénu. Téma události je Symposion. Ve starém Řecku a Římě označovalo hostinu. Tou se však nemyslelo jídlo, ale to, co následovalo po ní, například výměna názorů nebo setkání s účelem vyřešit nějaký problém.

Významnost Bílého domu

Organizátoři chtějí poukázat na hodnotu a unikátnost Bílého domu a otevřít diskusi nad postojem společnosti k socialistické architektuře. „Bílý dům pro nás symbolizuje důležitý prvek občanské vybavenosti – v sále se potkávaly koncerty, filmové festivaly i cestovatelské přednášky a komunitní akce,“ vyjmenoval zakladatel Malé noci módy David Severa. Bílý dům až do minulého roku fungoval jako důležité místo pro formální kulturu. Poslední rok však leží ladem a město uvažuje o prodeji developerovi. „Je to jeden z vedlejších dopadů gentrifikace centra. Odpovídající prostory v srdci Brna si mohou dovolit zaplatit většinou velké komerční akce, zato za alternativnějšími kulturními eventy se Brňané musí vydávat na periferii nebo třeba na Cejl,“ popsal Severa.

Designéry vybírají organizátoři kolektivně, nedívají se na léta zkušeností, vzdělání ani trendovost. Letos obléknou modelky a performativní tanečníky studia Orbita space do tvorby tří návrhářů. Jednou z těch, která představí své modely, je Andrea Lojkásková pod svou značkou Théo. Vedle navrhování a šití oděvů také učí na umělecké škole. „Své studenty vedu k ekologickému designu. Jsem zastáncem toho, že ekologie už leží v samotném začátku, kdy se zamyslíte, než vůbec začnete něco vytvářet nebo množit. Je to cesta méně než více,“ řekla. Její kolekce dávají důraz na detail, kombinovatelnost a udržitelnost. Další vystavující návrhářka Khaku ve své tvorbě využívá různá média a jednotlivé oděvy pak mohou fungovat i mimo přehlídkové molo jako výstavní objekty. Severa Area představí femi-punkové objekty.

Očima modelky

Na předchozích ročnících předváděla oblečení modelka Jesenija Sitnikova. „K modelingu jsem se dostala úplnou náhodou. Jednou mě v obchodě oslovila slečna, jestli nedělám modeling, popřípadě jestli jsem se o něj někdy zajímala. Potom mě poprosila o kontakt a bylo to,“ popsala modelka. Přestože má za sebou mnoho zkušeností s modelingem, pořád bývá před přehlídkami nervózní. „Co se módy týče, nesleduji aktuální trendy, ale oblékám se spíše podle toho, co se mi líbí a v čem se cítím dobře,“ dodala.

Producentce tvůrčí skupiny Kláře Eliášové se nápad spojení mladých návrhářů líbí, předchozích ročníků se však zúčastnit nemohla. Dnes se chystá přenos Malé noci módy sledovat. „Konečně vyšel termín tak, že mám volno, takže si to nechci nechat ujít,“ řekla. K akci má blízko, protože vystudovala stejnou uměleckou školu jako mnoho z vystavujících návrhářů.

Malá noc módy se koná od roku 2017. Tehdy na ní představovali své výtvory především studenti a absolventi Střední školy umění a designu. Přehlídky doprovázely i videoprojekce a umělecké instalace, na které se přišlo podívat přes pět set lidí. Od té doby se konalo pět velkých akcí, mnoho pop-upů i přednášek. V minulosti skrze přehlídky organizátoři upozorňovali i na jiné ohrožené nebo opuštěné prostory Brna jako je například Sokolovna na Srbské, Arnoldova vila, nebo bývalá fabrika Mosilana.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Facebook / Malá noc módy

Štítky móda, malá noc módy, Bílý dům, designér, design, modeling, Brno, oblečení, Řím, Starověké Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá noc módy chce zachránit Bílý dům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.