Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnská filharmonie chystá koncert, při kterém si posluchači vymění místa s hudebníky

Posluchači v hledišti, muzikanti na pódiu. Toto zavedené schéma se chystá rozbít Filharmonie Brno. Třiašedesát hudebníků si totiž pod taktovkou šéfdirigenta sedne místo diváků do hlediště. Naopak diváci budou sedět na pódiu a galerii, jen pár metrů od orchestru.Netradiční zážitek z koncertu v Besedním domě si mohou posluchači vychutnat ve středu 17. června. Po dlouhé době uslyší orchestr naživo ve velkém obsazení v programu s názvem Dvořák, Davies, orchestr… a vy.

Na programu budou Maličkosti op. 47 Antonína Dvořáka a následně jeho Symfonie č. 1 c moll v úpravě šéfdirigenta brněnských filharmoniků Dennise Russella Daviese. „Přál bych si, aby Dvořák byl býval měl příležitost svou První slyšet, a nacházím se v intenzivním dialogu s velmi nadaným skladatelem, který se s obtížemi vypořádával s nedostatkem zkušeností a odborného vedení. Změny, které jsem v díle provedl – některé jsou i strukturní – jsou pojímány tak, abych takříkajíc posloužil jako ozvučná deska pro mladého génia. Jsou to návrhy, které bych předložil Dvořákovi, a nabízím je tímto mému orchestru a publiku,“ řekl již dříve Davies.

První velký živý koncert od března

Mimořádný koncert zařadila Filharmonie Brno na přání mnoha posluchačů, kterým chybí živá symfonická hudba. „Poprvé od března zahrajeme lidem v takto velkém obsazení. Věřím, že nejenom díky tomu to bude silný zážitek. Pro mnohé je jistě atraktivní, že se posadí na místo, kde běžně hrávají hudebníci a budou sledovat orchestr v hledišti,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Orchestr by se v tomto složení na pódium ani nevešel

Koncert se odehraje i z jiného důvodu. Netradiční zážitek se zájemcům nabízí v souvislosti s tím, že orchestr pořizuje nahrávku Dvořákových skladeb. „Právě kvůli nahrávání je orchestr rozmístěn v hledišti, na pódium by se v tomto obsazení nevešel. Věřím, že posluchači ocení možnost vidět a slyšet orchestr v těchto pracovních podmínkách,“ dodala Kučerová.

Koncert se uskuteční ve středu 17. června v 18.00. Potrvá přibližně hodinu, bez pauzy a jednotné vstupné do nečíslovaného sálu je 250 Kč. Vstupenky budou k dostání v předprodeji v Besední ulici a Domě pánů z Lipé nebo online na webu filharmonie-brno.cz.

Ohodnoť článek

Foto Filharmonie Brno

Štítky Filharmonie Brno, pódium, hlediště, diváci, orchestr, dvořák, davies, koncert, Antonín Dvořák, Dennis Russell Davies, Besední dům, Symfonie č. 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská filharmonie chystá koncert, při kterém si posluchači vymění místa s hudebníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.