Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavný světový autor sci-fi literatury Ben Aaronovitch se chystá napsat knížku z prostředí Brna

Pokud jste fandou sci-fi žánru, rozhodně vás neminulo jméno Ben Aaronovitch. Autor scénářů k seriálu Doctor Who je slavný spisovatel, který se vrhl na psaní městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem. Jeho dobrodružství začíná knihou Rivers of London. Pokračovat chce i příběhem z prostředí Brna, které ho okouzlilo.

Scénárista Doctora Who se vydal do Česka na Comic-Con

Slavný sci-fi spisovatel Ben Aaronovitch, kterého fanoušci znají především díky  scénáři a následně románům z řady Doctor Who, se díky práci v knihkupectví Waterstones dostal i k psaní vlastních příběhů.

Vznikla tak série fantasy knih započatá románem Rivers of London (Řeky Londýna) z roku 2011. Nyní se již jako proslavený a úspěšný spisovatel dostal i na seznam hostů prvního pražského komiksového festivalu Comic-Con s osmým pokračováním Řek Londýna s názvem Zvony Londýna, které v češtině vyšly teprve před nedávnem. 

„Je to příběh o tom, jak obyčejný londýnský policista zjistí, že existuje nadpřirozeno, a dokonce speciální policejní oddělení, které se jím zabývá, pokud je zapleteno do zločinu. Je to doufám napínavá a zábavná série, která se dost nečekaně rozrostla. Momentálně existují i komiksy a píšu příběhy ze stejného světa, kde už Peter Grant nemusí být hlavní postavou.“ popisuje stručně děj svých knih Aaronovitch pro deník N. 

Hlavní hrdina románů se z Anglie vydá do Skotska i do Brna

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní, a vcelku svižně se prosadil jako televizní scenárista.
Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času.
V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou).

Seriál Doctor Who tvořil společně s kolegou Andrewem Cartmellem, se kterým spolupracuje i na svých knihách. Jejich společná vize je nejen tajuplný, ale také vtipný příběh plný detailů a akčních zápletek. Právě na detailech a spoustě vtipných skrytých narážek své romány zakládá. Své knihy však zasazuje právě do svého rodného Londýna, odkud se ale semtam vydá na výlet do jiných krajin. 

Další z příběhů, který začne v budoucnu vznikat, hodlá Ben Aaronovitch přenést právě do České repuliky, a to konkrétně do Brna. 

„Plánuju také napsat knihu z Aberdeenu a asi i z České republiky. Ale myslím, že to nebude Praha, ale Brno. Když se totiž dostanete do Čech, všichni jsou opravdu dobří v tom, jak předstírají, že Brno neexistuje. A to je voda na můj mlýn – z takového města chci napsat příběh! A to jsem jím zatím jen projížděl!“ svěřil se na ComicConu Aaronovitch deníku N.

Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy.

Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna). 

Všichni se tváří, že Brno neexistuje, tvrdí autor

„Navíc všichni, s kým se bavíte o České republice, mluví o Praze. Všichni. Je to až únavné. Přitom je třeba skvělá Ostrava se svou industriální architekturou. Ale Brno je pro mě blíž. Mimochodem, Praha je docela sebestředná a vytěsňující zbytek světa. Jako Londýn. Znáte to: jsem v Praze, kašlat na zbytek… My Londýňané tomu rozumíme. Máme pocit, že si vystačíme.“ dodal spisovatel. 

V česku vychází Aaronovitchovy romány s obálkou od výtvarnice Kateřiny Bažantové, která se živí tvorbou překrásných grafik, které jsou bláznivé, barevné a velmi poutavé. Sám autor tvrdí, že její obálky miluje a vždy se těší, jak bude vypadat ta příští. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČT24, Argo

Štítky Aaronovitch, sci-fi, Brno, spisovatel, román, kniha, Ben Aaronovitch, science fiction, Pán času, Peter Grant, Londýn, Česko, Praha, dobrodružství, literatura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný světový autor sci-fi literatury Ben Aaronovitch se chystá napsat knížku z prostředí Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.