Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nad Brnem se rozzáří světla. Soutěž ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS letos opět dorazí na Prýgl

Nad Brnem se po třiadvacáté rozzáří barevná světla. Každoroční soutěž uměleckých ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS přijede na Prýgl od 29. do 21. června. Tentokrát ohňostroje připomenou výročí Beethovena a Broma.

Vždy od půl jedenácté večer se první letní měsíc rozzáří obloha. Brno totiž jako každoročně i letos pořádá soutěž uměleckých ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS.  V hlavní soutěži ohňostrůjců na hladině Brněnské přehrady uvidí diváci vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostrojné show komponované s hudebním doprovodem vysílaným pro návštěvníky živě na vlnách partnerského rádia. Ohňostroje z hladiny přehradního jezera budou odpalovány v osvědčeném systému soutěžních dnů – sobota 6. června, středa 10. června, sobota 13. června a středa 17. června.

Kdo a odkud do Brna přijede je zatím tajné

Úvodní i finálový nesoutěžní ohňostroj se jako vždy uskuteční v centru města - nad hradem Špilberk. „Pro ohňostrojný muzikál je velmi důležité zvolit znělý a dramatický hudební podklad. Beethovenova hudba inspiruje a provokuje řadu virtuózů i v 21. století." uvedl technický ředitel IGNIS BRUNENSIS a ohňostrojný designér Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX

Zahajovací ohňostrojné Prelude – 29. května – připomene osmdesátku v současnosti rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.
Ohňostrojné Galafinále nad Špilberkem – 20. června – bude ve znamení 250. výročí od narození Ludwiga van Beethovena.

Díky tomu bylo vytvořeno například pro Osudovou nebo Ódu na radost mnoho neobvyklých zpracování a moderních aranží, které zpřístupňují Beethovenovo dílo stále dalším generacím. A my s těmito moderními úpravami klasické hudby oslavíme Beethovenovy 250. narozeniny i na brněnské obloze,“ dodal.

Kdo se letos soutěže zúčastní, pořadatelé prozatím tají. Seznamy účastnických zemí i ohňostrojné společnosti budou odtajněny teprve až v březnu tohoto roku. 

„Česká republika a její návštěvníci tradičně uvidí umělecké ohňostroje nejvyšší světové úrovně. Už nyní můžeme prozradit, že diváky čeká v Brně společně s ohňostrojnými představeními špičkových týmů z Evropy opět jedna velmi atraktivní mimoevropská show,“ prozradil za hlavního producenta Jiří Morávek, generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO.

Pestrý program čeká na děti i dospělé

S ohňostrojovou soutěží bude spojen i bohatý doprovodný program. Obyvatelé Brna, i návštěvníci se mohou těšit například na 23. Mezinárodní policejní mistrovství v jezdectví, které se uskuteční 29. května přímo v centru Brna a jezdeckými sotěžemi hned den poté v areálu Panská Lícha. 

Program neopomene ani nejmenší účastníky, mezi 30 květnem a 21. červnem jim pořadatelé přichystali pohádkovou zábavu v rámci Dětských dnů uprostřed Evropy. Slavnostní premiérou pohádkového muzikálu Městského divadla Brno „O statečném kováři“ odstartuje 7. června již jedenácté Léto na Biskupském dvoře s divadelními a koncertními představeními v areálu Moravského zemského muzea na Zelném trhu – představení je možné navštěvovat až do konce srpna.

O divadelní zábavu nebudou ochuzeni ani ostatní festivaloví nadšenci. Cyklus pořadů Zábavy pod hradbami v centru Brna představí od 19. do 21. června jako každoročně mladé umělce z festivalu Mozartovy děti.

Zábavní a kulturní akce spojené s festivalem zábavy pokračují i v dalším letním období. Už nyní jsou nejen divadelní fanoušci zváni například 27. června na celodenní oslavy 75 let od založení Městského divadla Brno v divadelní dvoraně s malým ohňostrojem na závěr. Nebo v září na tradiční slavnosti Špilberk žije! a také na Slavnosti piva F.O. Poupěte 25. a 26. září na brněnské Riviéře.

Program rozhodně potěší i dopravní nadšence. Jízdním defilé si 20. a 21. června připomeneme 120. výročí provozu elektrických tramvají a 90 let provozu autobusů MHD v Brně. 

Závěr festivalu se tématicky od přehrady posune do jiných vod - a to mořských. Atmosféru letní sezóny navodí 20. a 21. června Slavnosti moře Ocean48 na Kraví hoře. Odsud pak návštěvníci mohou sledovat závěrečný ohňostroj Galafinále IGNIS BRUNENSIS s tóny Ludwiga van Beethovena.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ohňostroje, Brno, Prygl, Ignis Brunensis, soutěž, ohňostroj, Ludwig van Beethoven, slavnost, Gustav Brom, festival, představení, zábava, Špilberk, Městské divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Brnem se rozzáří světla. Soutěž ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS letos opět dorazí na Prýgl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.