Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nabarvené ptáče boduje ve světě. Dostalo se do užších nominací na Oscara

Nabarvené ptáče oslnilo Americkou filmovou akademii, která dramatický snímek o malém chlapci v prvních týdnech druhé světové války poslala do užších nominací na Oscara. Zda se klání o zlatou sošku zúčastní a jestli si ji dokonce odveze domů, se dozvíme v prvních měsících roku 2020.

Česká filmografie slaví úspěchy ve světě. Nabarvené ptáče po mnoha festivalových úspěších včetně letošního Mezinárodnho filmového festivalu v Benátkách v září, kde získal cenu studentské poroty, zazáří i na Oscarech.  Z 91 přihlášených filmů se snímek Václava Marhoula probojoval do desítky nejlepších zahraničních neanglicky mluvených filmů, které se o zlatou sošku utkají.  V nejužší desítce zahraničních filmů je například i krátkometrážní snímek Dcera studentky FAMU Darii Kaščejevové, jihokorejský Parazit nebo španělský Almodóvarův film Bolest a sláva.

Nabarvené ptáče okouzlilo celý svět

Nominace Americké filmové akademie na Nejlepší neanglicky mluvený film:
Česká republika – Nabarvené ptáče
Estonsko – Truth and Justice
Francie – Bídníci
Maďarsko – Those Who Remained
Severní Makedonie – Honeyland
Polsko – Corpus Christi
Rusko – Beanpole
Senegal – Atlantics
Jižní Korea – Parazit
Španělsko – Bolest a sláva

„Nemůžu tomu stále věřit, připadám si úplně stejně jako Ester Ledecká, která projela cílem a nevěřícně zírala na své umístění,“ okomentoval nominaci Václav Marhoul.

Světovou premiéru si Nabarvené ptáče střihlo právě v hlavní soutěži festivalu v Benátkách. Představen zahraničnímu publiku byl také na filmovém festivalu v Torontu a americkou premiéru film zažil v Chicagu, kde dostal kameraman Vladimír Smutný cenu za Nejlepší kameru. V českých kinech snímek vidělo téměř 100 000 lidí.

Marhoul oslnil také indické publikum. Z filmového festivalu v Kalkatě si  odnesl cenu Golden Royal Bengal Tiger pro Nejlepšího režiséra. Chladní nezůstali ani kritici v Polsku, z Toruně putovaly do Česka ceny mezinárodní kritiky FIPRESCI i ocenění za kameru BRONZE FROG a z Varšavy si Václav Marhoul odvezl cenu za nejlepší scénář a Vadimír Smutný za nejlepší kameru. Posledním úspěchem před oznámením užšího oscarového výběru je nominace International Press Academy na cenu Satellite Award za nejlepší cizojazyčný film.  

Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár z Českého Krumlova, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Julian Sands či Barry Pepper. Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka, Jitka Čvančarová, Radim Fiala nebo Petr Vaněk.

Tvorba Nabarveného ptáčete zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku, poslední klapka padla 5. července 2018. Vladimír Smutný natáčel příběh malého chlapce na černobílý negativ. 

Drsný a krutý příběh malého chlapce rozděluje diváky

Dramatický snímek popisuje příběh chlapce, kterého rodiče posílají k příbuzné na venkov, kde by měl být v bezpečí před masovým vyhlazováním Židů. Chlapcova teta, která bydlí na venkově kdesi ve východné Evropě, však náhle umírá. Dítě je tak nuceno vzít svůj osud do vlastních rukou a protloukat se samo na cestě divokým a nepřátelským světem, kde platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Malý chlapec se tak snaží udržet na životě se spoustou otázek a vnitřních bojů. 

Film byl diváky vnímán velmi rozporuplně právě kvůli zobrazovanému násilí a krutosti. Některým syrová a silná výpověď chlapce učarovala, jiné drsné záběry odrazují.

Úspěch českého filmu by se mohl opakovat po 16 letech, kdy byl v roce 2003 na Oscara nominován snímek Želary od režiséra Ondřeje Trojana. Filmového Oscara si však do Česka naposledy přivezl v roce 1996 Svěrákův Kolja.

Nominace 92. ročníku Cen Americké filmové akademie budou oznámeny v pondělí 13. ledna 2020, Slavnostní ceremonie předání cen se uskuteční 9. února v Los Angeles.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nabarveneptace.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky film, Oscar, Nabarvené ptáče, Marhoul, Ceny Oscar, Václav Marhoul, druhá světová válka, Česko, Benátský filmový festival, Vladimír Smutný, Polsko, videokamera, Bolest a sláva, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabarvené ptáče boduje ve světě. Dostalo se do užších nominací na Oscara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.