Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Permonium v Oslavanech letos navštívilo 40.000 lidí, zájem roste

Oslavanské Permonium, tedy zábavní park inspirovaný historií těžby černého uhlí na Brněnsku, letos navštívilo téměř 40.000 lidí. Sezonu dnes uzavřely soutěže v netradičních disciplínách. Přes zimu budou provozovatelé přemýšlet, jak dále vylepšit areál, o který mají turisté rok od roku větší zájem. Průměrný nárůst návštěvnosti je osm procent, uvedla na dotaz ČTK Gabriela Turinská, produktová manažerka Strojírny Oslavany, pod kterou Permonium spadá.

Permonium je zasazeno do areálu bývalého černouhelného dolu Kukla. Srdcem parku je 41 metrů vysoká těžní věž, ze které je dobrý výhled na oslavanské údolí. Věž je chráněná jako kulturní památka.

Základním tématem Permonia je černé uhlí, jehož cestu mapuje od vzniku přes těžbu až po zpracování. V areálu je například prales, sopka propojená s lanovým centrem, bludiště, stará hornická dílna i štoly. Nedávno přibyl prostor pro nejmenší návštěvníky nazvaný Duhový svět.

Přibývají stále nové aktivity

Rozvoj areálu ještě není u konce, stále se objevují nové nápady. Finální verze rozvojových záměrů vzniká každoročně po ukončení sezony, uvedla Turinská.

Někdejší Rosicko-oslavanský revír leží západně od Brna a patří k nejmenším černouhelným pánvím v Česku. V Oslavanech začala těžba kolem roku 1755. Nález "černého zlata" měl význam pro rozvoj brněnského průmyslu. Vrcholné období prožil revír na přelomu 19. a 20. století. Díky nové technice se zvyšoval objem těžby, dřevěné těžní věže ustoupily ocelovým konstrukcím, k jednotlivým dolům vedly železniční tratě.

V 70. letech minulého století se těžba centralizovala na nově zbudovaný důl Jindřich II ve Zbýšově, který se stal nejhlubším černouhelným dolem v Česku. Těžilo se v něm v hloubce více než 1400 metrů. V roce 1992 skončil provoz ve všech dolech v revíru.

 

Autoři | Foto Permonium

Štítky ČR, zábava, muzea, uhlí, Oslavany, FOTO, těžba, STROJÍRNA OSLAVANY, Brněnsko, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Permonium v Oslavanech letos navštívilo 40.000 lidí, zájem roste  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.