Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnešním večerem odstartuje festival Prototyp. Propojí umění, vědu a technologie

Dnešním večerem o sedmé se odstartuje každoroční festival PROTOTYP na brněnském výstavišti propojující tři zdánlivě oddělené oblasti – umění, vědu a technologie. Letos bude festival obohacen ještě o světový festival kutilů Maker Faire.

Jako každý rok se začne pořádnou party

Celá akce začíná neobvyklou party v Pavilonu A. Během večera bude možné vidět módní přehlídku, užít si hudební vystoupení a být při otevření expozic festivalu. O víkendu festivalu bude otevřený oba dny od desáté ranní do šesté večerní.

„Prototyp, letos doplněný o Maker Faire, nabízí výstavy umělců, řadu workshopů i přednášek. Oslovuje kromě veřejnosti také odborníky z regionu i zahraničí,“ vysvětluje náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Uměni, kutilové, umělá inteligence a vědecké objevy

V sobotu a neděli bude krom uměleckých expozic možné navštívit také odborné přednášky a workshopy z oblasti umění, vědeckých objevů či trendů v technologiích. Speciální částí programu je blok Kreativní Evropa věnující se umělé inteligenci, nebo festival moderních kutilů Brno Mini Maker Faire. Festival kutilů se koná pod stejnou střechou, a tak stačí jedna vstupenka jak na Prototyp, tak Maker Faire.

Zajímavou součástí je i digitální dílna FabLab, která přiveze na festival originální kamion FabLab Experience.

Během pěti let téměř deset tisíc návštěvníků

Prototyp vznikl v roce 2016 a letos je to šestý ročník. Za pět let se stal tradiční podzimní brněnskou akcí. Během posledních ročníků festival navštívilo více než devět tisíc návštěvníků, vystavovalo přes devadesát umělců a konalo se více než čtyřicet workshopů a přednášek.

 

Festival nepropojuje jen laickou veřejnost, ale i odbornou

Cílem festivalu je vytvořit platformu, která by fungovala celý rok. „Formou menších akcí, přednášek či workshopů bychom rádi oživili brněnské veřejné dění a zakončili to vždy na podzim jednou akcí, na které se ukáže výsledek celoroční spolupráce,“ vysvětluje koordinátor festivalu Michal Okleštěk.

Festival není jen o ukázání nevídaného laické veřejnosti. „Spolupráce institucí univerzit a firem přináší do Brna talenty a návštěvníky ze zahraničí. Na příští rok navíc chystají pořadatelé odbornou konferenci. Město tak podporuje platformu, která rozvíjí spolupráci brněnských institucí, firem i univerzit a zároveň ukazuje nové technologie běžným lidem,“ dodává Koláčný.

Letos na festivalu bude dokonce v menším měřítku ukázáno, jak může vypadat kulturně-technologický prostor Brna v dalších letech.

Autoři | Foto Festival Prototyp

Štítky prototyp, umění, věda, technologie, festival, Maker Faire, přednáška, Tomáš Koláčný, Brněnské výstaviště, Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešním večerem odstartuje festival Prototyp. Propojí umění, vědu a technologie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.