Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vlněna ožije díky letošním Brno design days

Čtvrtý ročník festivalu Brno design days se snaží ukázat, že design je každodenní součástí našich životů. Mimo jiné také od 3. do 6. října poprvé před koncem rekonstrukce otevře dveře brněnské Vlněny.

Unikátní prostory

Již v minulých letech dostal tento designový festival návštěvníky na unikátní místa, kam se jen tak nepodívají. Jinak tomu nebude ani letos, protože pořadatelka Alexandra Georgescu našla v Brně opět další budovu, která ji oslovila. Brno design days tak letos na 4 dny obsadí Vlněnu.

„Vlněnu jsem si vybrala kvůli kombinaci různých věcí. Hledám budovy, které mají nějakou historii a právě třeba procházejí rekonstrukcí. Hledám budovy s příběhem,“ vyjádřila se k letošnímu místu Alexandra Georgescu.

Přesně to Vlněna splňuje. Budovu můžete znát ještě pod názvem Bochnerův palác, který nechal v 19. století postavit Josef Arnold. Stavba tak patří mezi nejstarší novorenesanční budovy v Brně. V areálu bývala také soukenická továrna. V současné době se zde dokončuje rekonstrukce a v areálu vzniknou kancelářské prostory.  Ještě předtím ale neobvyklého designu využijí Brno design days.

Výlohy všude kolem nás                                                                     

Tématem letošních design days je Retail therapy. Design je totiž všude kolem nás a výjimkou nejsou ani obchody a výlohy, které míjíme každý den. A právě výlohy obchodů podle organizátorů utvářejí mimo jiné to, jak město vypadá.

Letos proto Brno desing days přichází s novinkou a oslovili právě majitele místních obchůdků, kterým pomohli přetransformovat jejich výlohy. Vše navazuje na projekt Výlohy jako Brno, na kterém Alexandra Georgescu spolupracuje s Retailoko.cz pod vedením grafické designérky Veronikoy Rút Novákové.

„Vybrali jsme 8 obchodů a 8 designérů, kteří přetvoří výlohy jejich obchodů. Občas se stane, že lidé mají z designérů strach, nebo ne úplně rozumí tomu, jak s nimi pracovat nebo je to pro ně prostě moc drahé. Proto se radši uchýlí k tomu, že si tyhle věci udělají sami,“ říká Georgescu, která doufá, že právě letošním ročníkem se podaří tuto mentalitu alespoň trochu změnit.

Brno design days je podle ní unikátní v tom, že dává obrovskou možnost k tomu navázat spolupráce a seznámit se s novými lidmi, kteří si navzájem mohou pomoct v rozvíjení svých projektů. Proto je celý koncept Brno design days postaven právě na tom, aby spojoval kreativce a podnikatele.

Přednášky, workshopy, umění

Program festivalu však netvoří jen networking. Celé čtyři dny mají nabitý program a na návštěvníky čekají přednášky, workshopy nebo také módní přehlídky.

“Na Design Days jsem se několikrát snažil dostat, bohužel vždy mi událost unikla kvůli jiným povinnostem. Jsem designer, takže mám k tématu blízko. Hlavním lákadlem pro mě byly právě přednášky lidí z praxe a workshopy,” tvrdí student designu informačních služeb Marek Augustin.

Celkově na účastníky čeká 24 workshopů, 20 přednášek a 2 módní přehlídy jak zahraničních tak českých osobností.

„Jsme nadšení ze všech přednášejících, kteří přijedou, opravdu, a vážím si těch, kteří přijedou až ze zahraničí, že si na nás udělali čas,“ tvrdí Georgescu. Dodává také, že se velmi těší na návrháře Alessandra Biasiho a jeho značku A-LAB MILANO, který v rámci Brno design days představí novou kolekci. 

 

 

Autoři

Štítky design, Brno, festival, rekonstrukce, obchod, přednáška, Josef Arnold

Vlněna ožije díky letošním Brno design days  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.