Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žáci prvních tříd dostanou na jižní Moravě lístky do muzeí

Téměř 7000 žáků nastupujících do prvních tříd na jižní Moravě dostane po prázdninách vstupenky do muzeí, památkových budov a vědeckých popularizačních center. Díky projektu Prvňáčci v říši vědy, techniky a historie se aktuálně tiskne přes 80.000 volných vstupenek v celkové hodnotě přes osm milionů korun.

"Jsem rád, že se nám letos podařilo do projektu zapojit téměř dvojnásobný počet institucí než loni. Díky tomu novopečení školáci získají také dvakrát tolik volných vstupenek," uvedl koordinátor pro popularizaci vědy a techniky v Jihomoravském kraji Jiří Dušek.

Nápad spojit jihomoravská centra přibližující vědu, techniku a historii a nabídnout školám dárek pro nejmenší žáky se v září uskuteční už potřetí. Děti tak po celý následující školní rok mohou objevovat například tajemství lovců mamutů v Archeoparku Pavlov, zkoumat vesmír ve Hvězdárně a planetáriu Brno, zažít vědecké pokusy ve Vida! centru nebo obdivovat historické automobily v Technickém muzeu Brno.

Děti studují zábavnou formou

Díky zapojení Muzea Brněnska se prvňáčkům otevřou zdarma brány také do vily Löw-Beer, na Mohylu míru, do Podhoráckého muzea, Památníku písemnictví na Moravě nebo muzea ve Šlapanicích. Stranou nezůstalo ani Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity a Mahenův památník, který provozuje Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

"Věřím, že taková návštěva významně přispívá k formování obrazu našeho světa. Projekt Prvňáčci v říši vědy, techniky a historie lze považovat za vstupní bránu do světa vědy, pokouší se vzbudit zájem nejmenších o přírodovědné i technické obory," doplnil Dušek.

Vstupenky budou společnými silami během letních prázdnin na jednotlivé školy rozesílat pracovníci Hvězdárny a planetária Brno a Vida! centra. Do projektu se ještě stále můžou zapojit všechny školy Jihomoravského kraje, které byly v uplynulých měsících vyzvány k přihlášení a nahlášení počtu budoucích prvňáčků.

Autoři | Foto mzm

Štítky ČR, školy, věda, muzea, památky, základní, Jihomoravský, muzeum, Jihomoravský kraj, vstupenka, technika, Hvězdárna a planetárium Brno, Jiří Mahen, Archeopark Pavlov, Technické muzeum v Brně, Muzeum Brněnska, Památník písemnictví na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci prvních tříd dostanou na jižní Moravě lístky do muzeí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.