Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokračování dvoudílného filmu o Marii Terezii se natáčí v Brně. Filmaři zvolili Mahenovo divadl o

Filmové zpracování cesty Marie Terezie k trůnu se dočkalo nejen u českých diváků velké obliby. Nyní se natáčí pokračování. Vhodné lokality našli filmaři především na Znojemsku. Mezi další místa patří Valtice, Kroměříž a brněnské Mahenovo divadlo.

Mahenovo divadlo v Brně poskytlo své interiéry na natáčení pokračování příběhu Marie Terezie a přeměnilo se tak na sál plný bohaté výzdoby a dobových kostýmů.  

Oproti prvním dílům nabídne nová série pohled na postavení ženy v politice, volbu mezi zájmy kariéry a rodiny nebo konflikt morálky v rozbouřené Evropě. „Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá i pro současného diváka,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů České televize Jan Maxa.

Díly jsou zasazené do období let 1741 až 1745 během válek o rakouské dědictví, které panovnice o nástupnictví na trůn Habsburské monarchie vedla se sousedními zeměmi.  Pokračování je tedy dramatičtější a temnější, přeci jen ale tvůrci ponechali i prvky z prvních dvou dílů. „Zachovali jsme původní prvky jako je láska, humor a politikaření na Habsburském dvoře,“ dodal Jan Maxa.

K nejvýraznější změně v obsazení došlo u Marie Terezie

Ke změnám došlo i v hereckém obsazení. Místo Marie-Luise Stockinger se role habsburské panovnice ujala rakouská herečka Stefanie Reinspergerová. Novou postavu ztvární i David Švehlík. Františka Štěpána, manžela Marie Terezie si opět zahraje Vojtěch Kotek. „V nových dílech bude mít moje postava větší roli. Více se projeví jeho obchodní zručnost a stane se zajímavým hráčem na politice,“ líčí svoji postavu Vojtěch Kotek. Mezi další herce patří Zuzana Stivínová, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry a další. Scénáře se kromě Mirky Zlatníkové nově ujala i Lucie Kopecká.

Dvoudílný film vzniká ve spolupráci několika středoevropských zemí, což je patrné i z hereckého obsazení. První dva díly Marie Terezie sledovali diváci v Česku, Rakousku, Maďarsku, na Slovensku i ve Francii. „Je to opravdu výjimečný projekt, který se těšil divácké oblibě, za což jsem velmi rád,“ popisuje úspěchy režisér Robert Dornhelm.  

Další těžké chvíle, které panovnici čekají jak v manželském vztahu, tak i na bitevním na poli, budou filmaři opět točit na jižní Moravě. Filmaři naznačili, že by do televizí mohlo pokračování Marie Terezie vstoupit během jednoho roku.

Autoři | Foto

Štítky Marie Terezie, Mahenovo divadlo, natáčení, Marie Terezie Habsburská, Brno, Kroměříž, okres Znojmo, Valtice, film, Vojtěch Kotek, Evropa, Česká televize, Habsburská monarchie, Táňa Pauhofová

Pokračování dvoudílného filmu o Marii Terezii se natáčí v Brně. Filmaři zvolili Mahenovo divadl o  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.