Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejslavnější české gymnastky se stejnou tváří - sestry Machatovy přijedou do Medlánek

Loni oslavily osmdesátku. V životě se sestrám Machatovým podařilo dobýt první příčky slávy jako moderním gymnastkám a baletkám. O jejich úspěšné sportovní kariéře napsala spisovatelka Věra Staňková životopisnou knihu. Nenechte si ujít autorské čtení této publikace za účasti obou sester.

Mezi rokem 1955 a 1969 se dvojčatům Haně a Jiřině Machatovým podařilo vyšplhat se na samý vrchol sportovní kariéry. Úspěch slavily jak v oboru moderní gymnastiky, tak i jako sólistky baletu dnešního brněnského Národního divadla.

Hana se dnes jmenuje Bubníková, Jiřina Langová. Často se střídaly na stupních vítězů a společně si užívaly potlesk i na baletním jevišti. Nyní se se vzpomínkami na svůj život vydávají do společenského centra Sýpka v Medlákách, kde se bude v úterý 21. května v 18:30 konat autorské čtení z knihy Věry Staňkové. Číst bude známá herečka a dlouholetá přítelkyně těchto sportovkyň Zdena Herfortová. 

Úspěch na sebe nedal dlouho čekat

Sestry, dvojčata Jiřina a Hana Machatovy se narodily 31. července 1938 v Brně. Obě byly nejen nadané tanečnice baletního souboru brněnského divadla, ale také velmi úspěšné reprezentantky Československa v moderní gymnastice.

Své pohybové nadání začaly rozvíjet již v dětství v Sokolu a v roce 1957 absolvovaly Taneční konzervatoř v Brně. Poté nastoupily do baletního souboru, kde působily do roku 1982 společně, od roku 1968 také jako sólistky.

Díky své podobnosti dostaly příležitost zazířit i v televizi, kde vystupovaly v nejrůznějších pořadech. Velkých úspěchů dosáhly na gymnastických závodech a na stupínku vítězů se pravidelně střídaly.

Nadané sestry dosáhly vrcholu kariéry

Hana se stala mistryní republiky v umělecké gymnastice, třikrát se zúčastnila mistrovství světa v moderní gymnastice – v Budapešti v roce 1963, v Praze, kde v roce 1965 získala stříbrnou a bronzovou medaili a v Kodani. V roce 1965 se stala mistryní sportu a o dva roky později zasloužilou mistryní sportu.

Také Jiřina je mistryní republiky v umělecké (moderní) gymnastice, tento titul obhájila v roce 1959, i mistryní sportu (1965) a zasloužilou mistryní sportu (1967).

Knihu o životě těchto nadaných dvojčat si lze na místě i zakoupit.


 

Autoři | Foto idnes.cz

Štítky gymnastika, sestry machatovy, autorské čtení, kultura, sport, kniha, kariéra, Medlánky, moderní gymnastika, gymnasta, dvojčata, Jiřina Machatová, Národní divadlo v Praze, Zdena Herfortová, Brno, sýpka

Nejslavnější české gymnastky se stejnou tváří - sestry Machatovy přijedou do Medlánek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.