Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno – první město, které má svoji vlastní internetovou encyklopedii

Co všechno jste chtěli vědět o historii Brna, ale báli jste se zeptat. Skupina nadšenců před 15 lety založila Internetovou encyklopedii dějin Brna a na svých facebookových stránkách každý den informuje Brňany o minulosti jejich města.

Jsou lidé, kteří milují město, ve kterém žijí, natolik, že o něm chtějí vědět úplně všechno. A chtějí také, aby byli informováni i jejich sousedé. Skupinka nadšenců před 15 lety založila webovou stránku, kam každý den přidávají příspěvky se zajímavostmi o Brně. Brno se tak stalo prvním městem v České republice, které vlastní internetovou encyklopedii jeho historie. 

Který brněnský starosta úřadoval pouhé čtyři hodiny?

Na těchto stránkách se každý den čtenáři dozvídají nějakou perličku z jim dobře známého prostředí. Administrátoři stránek pečlivě vybírají ty největší špeky a i s popisnou forografií je umisťují na web. Věděli jste, že Brno mělo první veřejnou dopravu nosítky v Českých zemích? A víte, kdy se v Brně konaly cyklistické závody pekařských pomocníků a učňů? Internetová encyklopedie zná dokonce i jména vítězů. Na této stránce se dozvíte také jak přišly ke svým názvům brněnské ulice a na kolika místech se objevila kašna s kovovou mříží, která se teď nachází na Dominikánském náměstí. 

Všechno vzniká ve volném čase autorů

Encyklopedie vznikla v roce 2001, někteří z autorů už se tématu historie Brna věnují ve svém volném čase přes 18 let. Díky nim dnes tyto stránky zahrnují přes 67 000 hesel a více než 20 000 fotografií. 

Internetová encyklopedie dějin Brna položila základy k postupně vznikající unikátní síti městských encyklopedií. Tuto síť spojuje jednotný systém, vyvíjený od roku 2001 brněnským autorským kolektivem – někteří na této databázi pracují již od samotného počátku.

Moderně pojaté dějiny už nemá jen Brno

Nyní má brněnská encyklopedie další sourozence – encyklopedii Jihlavy, Uherského Hradiště a Ostravy. Další město ji k zveřejnění připravuje. Autorský kolektiv IEDB se podílí i na řadě jiných projektů. Součástí brněnské encyklopedie jsou i její dva fb profily Internetová encyklopedie dějin Brna a BRNO - stalo se v tento den, i encyklopedický profil na Twitteru a Instagramu. 

Prohlédněte si fotografie přímo na stránkách Encyklopedie, nejsou označené, takže můžete hádat, kdo se na nich nachází!

Autoři | Foto BRNO: Internetová encyklopedie dějin Brna

Štítky internet, encyklopedie, Brno, historie, internetová encyklopedie, Česko, České země, Twitter, Instagram, Ostrava

Brno – první město, které má svoji vlastní internetovou encyklopedii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.