Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu skončil mezinárodní festival Encounter. Cenu za nejlepší režii získali pražští divadelníci

O víkendu skončil mezinárodní studentský divadelní festival Setkání/Encounter. Ocenění za nejlepší režii získali Petr Erbes a Boris Jedinák z Akademie múzických umění v Praze. Předvedli hru, které se jmenuje Prodaná nevěsta na jevištích Prozatímního divadla, Stavovského a Národního divadla od roku 1868 do roku 2018. Reflektuje cestu českého herce historií.

Malovaný obrázek českého venkova, který se nikdy neuskutečnil

„Představení vychází z autentických situací, kterými si herci museli projít. Východiskem jsou historické momenty na prknech Národního divadla, kdy divadlo nehrálo, ale sloužilo politickým účelům. Existuje jedno dílo, které prochází v téměř nezměněné podobě celým obdobím. Dílo, které se často hrálo v kritických chvílích. Tím je opera Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany. Malovaný obrázek českého venkova, který se nikdy neuskutečnil," uvedli autoři představení.

Ocenění napříč kontinenty

Za nejlepší mužský výkon byl oceněný Slovák Peter Martinček, za nejlepší ženský výkon Maja Wolská z polského Krakova. Za nejlepší scénografii si odnesla cenu Pamela Butaneová z Lotyšska. Rakušané Paul Ölinger a André Menrath získali cenu za nejlepší scénickou hudbu. Zvláštní cenu ještě získala Filipínka Uzziel Delamideová za roli v Oidipovi.

Vzájemná mezinárodní inspirace

Na 29. ročník festivalu se sjeli studenti nejen ze středoevropských uměleckých škol, ale například i ruské Jaroslavle či z filipínské Manily. Letošní motto znělo "Setkání léčí". Festival je místem pro prezentaci inscenací z rozdílných kultur a pro vzájemnou inspiraci.

„Divadelní i osobní setkání dvou lidí jsou důležitá a pro duši člověka léčivá, a to pro nás bylo inspirací pro název letošního ročníku," uvedla studentská koordinátorka festivalu Júlia Pecková.

Foto Setkání/Encounter | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Encounter, Setkání, divadlo, JAMU, festival, vítězové, Národní divadlo v Praze, Prodaná nevěsta, Akademie múzických umění v Praze, Prozatímní divadlo, inspirace, Bedřich Smetana, divadelní festival, Peter Martinček, divadelní herec, představení

O víkendu skončil mezinárodní festival Encounter. Cenu za nejlepší režii získali pražští divadelníci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.