Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bachův varhanní podzim nabídne jedinečné zážitky barokní hudby

Důstojné chrámy, mohutný zvuk varhan a hravost hudby. Skladby Johanna Sebastiana Bacha, jeho současníků a jejich vliv na českou varhanní tvorbu - to je program v pořadí již devátého ročníku Bachova varhanního podzimu, který letos tematicky odkazuje ke 100. výročí založení ČSR. Letos je na programu celkem devět koncertů předních protagonistů varhanního světa, z nichž čtyři se odehrají v Brně.

Čtveřici brněnských koncertů zahájí ve středu 3. října polský varhaník, improvizátor a pedagog Julian Gembalski, který rozezní varhany jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Stálice české varhanní scény Irena Chřibková pak usedne za nedávno rozšířené varhany v brněnském kostele sv. Tomáše ve čtvrtek 11. října. Neděle 14. října bude patřit v bazilice Nanebevzetí Panny Marie Martinu Moudrému, který se specializuje na Regerovo dílo.

Vítaným zpestřením brněnského programu bude koncert Davida Ebena a jeho souboru Schola Gregoriana Pragensis, který je ideálním propojením varhan v podání Tomáše Thona a sborového mužského zpěvu. Prostřednictvím gregoriánského chorálu přivede posluchače k samým kořenům evropské duchovní hudby. Jako protiklad pak nabídne liturgické zpěvy Petra Ebena z poloviny 20. století. Koncert se uskuteční 21. října v 19:00 a určitě si ho nenechte ujít.

Brněnským milovníkům Bacha doporučujeme také vyrazit na výlet do nedalekého Doubravníku, kde se v neděli 7. října v kostele Povýšení sv. Kříže představí mladičká operní pěvkyně Aneta Ručková za doprovodu barokních varhan v podání Josefa Kratochvíla.

Bachův varhanní podzim tedy opět slibuje jedinečné zážitky. Česká země letos slaví významné kulaté výročí - oslavujme tedy také kvalitní hudbou a silnými uměleckými prožitky!

Vstupenky na koncerty lze zakoupit v předprodeji sítí GoOut a Ticketstream. Více informací najdete na webových a Facebookových stránkách.

Foto Schola Gregoriana Pragensis | Zdroj Bachův varhanní podzim

Štítky Bachův varhanní podzim, barokní hudba, koncerty, Johann Sebastian Bach, varhany, koncert, podzim, Brno, Nanebevzetí Panny Marie, Julian Gembalski, Irena Chřibková, Martin Moudrý, David Eben

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bachův varhanní podzim nabídne jedinečné zážitky barokní hudby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.