Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Při Hradozámecké noci se letos znovu otevřou i brněnské vily

Čtyři brněnské vily v sobotu otevřou své dveře během Hradozámecké noci. Kromě nočních prohlídek si lidé mohou poslechnout například hudební vystoupení. V zahradě vily Stiassni se bude dokonce střílet. Některé body programu mají omezené kapacity, proto je nutné si lístky předem rezervovat na internetu.

"Letošní rok ve vile Stiassni jsme věnovali její dlouhé historii coby vládní vily," řekla kastelánka vily Stiassni Kateřina Konečná. V ceně vstupného do areálu tak mají lidé i výstavu o slavných hostech vily. Na zahradě bude připraven doprovodný program, který v šest hodin večer vrcholí výstavou s názvem Brnem textilním.

V Jurkovičově vile si letos návštěvníci prohlédnou výstavu V kůži Dušana Jurkoviče. Mimo ni jsou tomuto slovenskému architektovi, od jehož narození právě uplynulo 150 let, věnované i další aktivity. Na zahradě si například zájemci zahrají jeho oblíbený sport - stolní tenis. "Byl jedním z prvních příznivců tohoto sportu, který byl tehdy úplně nový," řekla mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo. Nově bude ve vile k vidění jeho rodokmen.

U vily Tugendhat zahraje kapela Zrní. Lístky na koncert i na prohlídky vily jsou vyprodané, ale koncert bude vysílaný živě na facebooku. Také ve vile Löw-Beer je pro návštěvníky nachystaný hudební program. Kapelu The 6 Fireballs na podiu vystřídá folkové trio se skladbami básníka a hudebníka Bulata Okudžavy.

"Koncert je náš příspěvek k 50. výročí okupace Československa, protože Okudžava byl v 60. a 70. letech jednou z vůdčích osobností ruské kulturní scény a byl jeden z těch, kteří nesouhlasili s vpádem vojsk Varšavské smlouvy. Za to byl postižen ve své tvorbě a životě," řekla Svobodová.

Výše vstupného na koncerty i prohlídky se liší. Zájemci najdou ceny a programy na stránkách jednotlivých vil. Letos se koná Hradozámecká noc podeváté, brněnské vily se této akce účastní počtvrté.

 

Autoři | Foto ZOB | Zdroj ČTK

Štítky Brno, vily, Hradozámecká noc, kultura, vila, výstava, zahrada, koncert, Bulat Šalvovič Okudžava, Dušan Jurkovič, hudební vystoupení, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Moravská galerie v Brně, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při Hradozámecké noci se letos znovu otevřou i brněnské vily  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.