Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno na podzim vyblázní jedinečný Dub FX

Australský hudebník a performer Dub FX přiveze 20. listopadu na Flédu čestvé singly z připravované desky. Tvůrce, který si při svých one-man show vystačí jen s ústy a několika elektronickými krabičkami, je ztělesněním hudební nezávislosti. Od baťůžkářského způsobu cestování a vystupování po celém světě až po vydávání na vlastním labelu jde Dub FX svou vlastní cestou. Jeho nakažlivě pozitivní vystoupení doplní dlouholetý parťák saxofonista Mr Woodnote.

Benjamin Standford aka Dub FX od prvních buskerských krůčků žije svůj sen o cestování a živém hraní po celém světě. Přitom se jen tak mimochodem vypracoval do pozice jednoho z nejžádanějších koncertních hudebníků současnosti. Se třemi úspěšnými sólovými alby, stovkami miliónů views na Youtube a tisícovkami fanoušků se Standfordův sen naplnil nad okraj. Další zastávkou jeho pohádkové hudební poutě bude Brno, kam přiveze aktuální album Thinking Clear a také čerstvé singly z připravované nové desky.

Poslední deska Thinking Clear je pro Standforda splněným snem. Nahrávka vznikala v jeho nově dostavěném domácím studiu v lesích nedaleko Melbourne. Svou dosud nejpestřejší hudební kolekci Standford skládal poprvé spolu s kapelou. „Po koncertní šňůře, kterou jsme odehráli ve třech, jsme se zavřeli společně do studia a všechno to probíhalo přirozeně. Ti kluci znají mé publikum a rozumí tomu, o co se snažím,“ popsal serveru Indieberlin. Nejnovější singly Dub FX jako Listening nebo Skylarking Dubplate (spolu s legendárním Horacem Andym, spolupracovníkem Massive Attack) potvrzují trend bohatší instrumentace. Čerstvé tracky však zároveň signalizují muzikantův návrat k reggae kořenům.

Benjamin Standford začínal s hudbou na přelomu milénia v kytarových N.O.N. Už na jejich jediné nahrávce Exeunt Omnes (2004) je možné rozpoznat pozdější Standfordův široký žánrový rozptyl. V roce 2006 opouští Melbourne a vyráží do Evropy, kde začíná jeho sólová kariéra jako Dub FX. „Můj plán byl nikdy nevybouchnout, prostě cestovat a neustále tak čerpat inspiraci,“ zavzpomínal na začátky, kdy jako busker na ulicích překvapoval kolemjdoucí svými živými performancemi. Prvním hudebním domovem se pro Dub FX stala Británie, která v nultých letech stále jela na vlně triphopové mánie.

Sen se stal skutečností

V roce 2007 vydává Dub FX premiérovou desku, která vznikla z nahrávek pouličního hraní. Následovala první regulérní řadová alba Everythinks a Ripple (2009) a A Crossworlds (v rámci projektu Kila Mega Giga Tera spolu se Siriusem). Diskografii později doplnila Theory of Harmony (2013) a zatím poslední deska Thinking Clear (2016). O více než dekádu trvající kariéře Dub FX vznikl i filmový dokument. Standford přitom kromě vlastní tvorby produkuje také hudbu pro jiné muzikanty. K tomu dopomáhá i label Convoyunltd, který funguje jako platforma pro tvorbu Dub FX a spřátelených umělců.

Host brněnského koncertu Mr Woodnote je v Bristolu usazený saxofonista, skladatel a producent. Jeho dlouholetá spolupráce s Dub FX stojí na společné vášni pro improvizované živé performance. Ta v zásadě čerpá z kouzla beatboxu, smyček a živých nástrojů. V případě Mr Woodnote jde pak zejména o klasický a elektrický saxofon. Charismatický umělec má na kontě tři nahrávky a pravidelně vystupuje na velkých festivalech včetně Glastonbury, BoomTown, nebo Shambala. Spolu s dalšími dvěma hudebníky a vokalisty tvoří projekt The Most Trio, který spojuje hip-hop a funk.

Vstupenky na brněnský koncert za 480 Kč + poplatky sítě budou k dostání od 18. 7. 10:00 na webu GoOUT.cz a Smsticket, dále také v Indies a Hostelu Eleven.  

 

Štítky Brno, singl, Fléda, YouTube, Melbourne, Indies Records, cestování, podzim, Evropa, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno na podzim vyblázní jedinečný Dub FX  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.