Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: První ročník unikátního seriálového festivalu si v Brně nenechalo ujít dva a půl tisíce lidí

První ročník ve střední Evropě unikátního festivalu Serial Killer navštívilo v Brně okolo dvou a půl tisíce lidí. Od středy 2. do soboty 5. května mohli diváci vidět několik desítek vybraných seriálů především středoevropské a východoevropské produkce. Mimo hlavní program nabídl festival také workshopy a setkání s lidmi s branže a večerní párty.

Ceny se na letošním festivalu rozdávaly ve dvou kategoriích zaměřených na filmovou a internetovou seriálovou tvorbu ze střední a východní Evropy. Přehlídka nabídla akční thrillery, autorská dramata i břitké satiry včetně novinek z produkce Netflixu, HBO, České televize nebo Stream.cz. Festival uvedl hlavně novinky a premiérové tituly z loňského roku. Vedle toho se chce každoročně zaměřit na jednu zemi.

serial-killer-fotky.jpg

V hlavní kategorii zvítězli Chorvaté, tuzemská Lajna vzal cenu za online

Vítězem v hlavní kategorii televizní tvorby se stal chorvatský seriál Strážce hradu (Čuvar dvorca). Čestné ocenění si od porotců vysloužila rovněž estonská Banka. Kategorii online seriálů pak ovládla česká Lajna, v hlavní roli s Jiřím Langmajerem, který hraje cholerického hokejového trenéra Havířova.

Focus: Dánsko

Letošní první ročník mířil tematicky na Dánsko, například uvedl klasiku v podobě Království Larse von Triera nebo cenami ověnčené rodinné drama Dědictví. Diváci viděli i desetidílné drama Banka, estonský pohled na lesk i bídu 90. let 20. století.

serial-killer-fotkya.jpg

Festival představil většinu titulů dvěma epizodami, ale nabídl i takzvaný binge-watching, což je sledování řady epizod jedním tahem. Vedle Trierova Království viděli kompletní dánskou minisérii Gang z Blekingegade nebo absurdní americký Soudruh detektiv. Úvodní projekcí byl seriál Most!, který režisér Jan Prušinovský zobrazil s velmi svérázným a místy odvážným až drzým humorem.

Autoři | Foto Serial Killer | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Serial Killer, účast, výsledky, soutěžní kategorie, seriály, střední Evropa, festival, Brno, Netflix, Lajna, HBO, Česká televize, Dánsko, Stream.cz, Jiří Langmajer, Jan Prušinovský, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: První ročník unikátního seriálového festivalu si v Brně nenechalo ujít dva a půl tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.