Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně příští týden odstartuje evropsky unikátní festival seriálů. Pokusí se i o Guinessův rekord

Milovníci seriálů můžou jásat. Příští týden startuje v Brně od 2. května vůbec první festival seriálů ve střední a východní Evropě. Za festivalem Serial Killer stojí bývalá dramaturgyně České televize Kamila Zlatušková. Cílem akce je představit divákům kvalitní evropskou seriálovou tvorbu. Vedle samotného promítání nabídne festival nabídne také kvalitní doprovodný program včetně workshopů s filmovými tvůrci a netradiční pokus o zápisu světového rekordu.

Špičková úroveň evropské seriálové produkce

Kvalita seriálů roste a ruku v ruce s ní raketově i divácká obliba. Festival Serial Killer se dramaturgicky zaměří především na tvorbu ze střední, východní a severní Evropy. „Festival má za cíl ukázat, že středoevropská televizní tvorba je kvalitní a má smysl. Je však mnohem více potřeba podporovat originální a nápaditá díla," uvedla ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

Vstup velkých hráčů jako Netflix nebo HBO na seriálový trh v Evropě donutil televize a menší produkční společnosti  přicházet s kvalitními tituly. Za poslední roky tak v Evropě vznikají velmi povedená díla a Serial Killer se podle Zlatuškové snaží představit právě tuto evropskou seriálovou tvář. 

Unikátní Dánsko

Za zářný příklad pak dává dánskou tvorbu. „V Dánsku se v posledních letech točí seriály světové úrovně. Na festivalu představíme také nové trendy v německé tvorbě, které by mohly sloužit jako vzor pro východoevropské země v konkurenčním boji s velkými hráči typu Netflix," prozradila Zlatušková.

Seriál v kině? Proč ne

Organizátoři se nebojí ani nevšedního formátu. „Věřím tomu, že zlomíme předsudky o tom, že není možné ukazovat televizi v kině," prohlásila Zlatušková.

Z vybraných seriálů nabídne festival vždy dva díly. „Promítat budeme dvěma způsoby, jakými se prezentují seriály na zahraničních festivalech – představením titulu formou dvou dílů a pak promítáním kompletní série. Tento způsob se však bude týkat jen malé části titulů. U jednoho z nich má například celá série pouhých 45 minut," vysvětlil programový dramaturg seriálu Jiří Flígl.

Dvě soutěžní sekce

Vybrané středoevropské a východoevropské seriálové projekty se utkají ve dvou hlavních kategoriích: televizní tvorba a webseriály. Program festivalu pak doplní i světová tvorba - včetně amerických seriálů. Diváci se tak můžou těšit jak na novinky z dílny Netflix či HBO, tak i tituly, které jsou podle Zlatuškové milovníky seriálu často neoprávněně přehlížené. 

Industry days jako lákadlo pro filmové tvůrce

Serial Killer nabídne prostor i samotným filmovým tvůrcům. Paralelně s promítáním budou probíhat tzv. Industry Days. Tento program přivede do Brna jak české, tak evropské osobnosti ze světa filmu. Během prvních dní se tak v Brně představí scénárista a režisér Jan Prušinovský, herečka Aňa Geislerová, ředitel Evropské vysílací unie Markus Sterky či děkan berlínské filmové akademie Ben Gibson.

Pokus o Guinesse

Pořadatelé Serial Killeru se na festival nesnažili kvůli omezenému rozpočtu lákat velká světová jména. Jedinou výjimkou je legendární americký režisér David Lynch, od kterého však do dnešních dní nepřišla ani kladná, ani záporná odpověď. „Po všemožných urgencích a žádné odpovědi jsem se rozhodli Davida Lynche oslovit netradičním způsobem. V hotelovém pokoji, kde by byl ubytován, se pokusíme o vytvoření světového rekordu ve štafetovém zírání na obraz Davida Lynche," prozradila s úsměvem Zlatušková.

Festival začíná už ve středu 2. a končí v sobotu 5. května. Informace o akreditacích, program festivalu včetně večírků a doprovodných akcích najdete na webových stránkách.

Foto Serial Killer

Štítky Serial Killer, festival, Brno, seriály, premiéry, Kamila Zlatušková, rekord, Česká televize, Evropa, Netflix, David Lynch, Střední a východní Evropa, HBO, Dánsko, Ben Gibson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně příští týden odstartuje evropsky unikátní festival seriálů. Pokusí se i o Guinessův rekord  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.