Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zastupitelé Brna nepřijali návrh na vyhlášení referenda o nádraží

Strana zelených dnes neuspěla s návrhem zařadit na program jednání brněnského zastupitelstva bod o vyhlášení referenda kvůli poloze hlavního nádraží. Zelení chtěli, aby referendum vyhlásil sám magistrát bez ohledu na to, zda se podařilo aktivistům sesbírat dostatek podpisů na jeho vyvolání. Dnes to řekl předseda brněnských zelených Martin Ander. Zastupitelé se však s názorem strany neztotožnili.

Vyvolat referendum se snažila už občanská aliance Referendum 2014, která o prázdninách odevzdala na radnici petici s více než 20.000 podpisů. Potřeba je mít okolo 18.500 Brňanů. Úředníci ale zhruba 8000 podpisů vyškrtli kvůli nečitelnosti a jiným důvodům, a proto aktivisté podali žalobu.

Pro návrh zelených bylo 14 členů z 55 zastupitelů. Proti bylo 21 z nich, 12 se zdrželo a zbytek nebyl přítomný na jednání. Kromě zelených návrh podpořili například komunisté nebo někteří zastupitelé TOP 09. Proti byla koalice nebo KDU-ČSL, která tvrdí, že referendum by bylo krokem zpět. Aktivisté totiž chtěli pro referendum dvě otázky. Jedna se měla lidí ptát, zda chtějí odsunuté nádraží u Zvonařky, nebo v centru pod Petrovem. Druhá měla směřovat k tomu, jestli lidé souhlasí, aby byla vyhlášená nová veřejná soutěž. Právě to by podle mnohých politiků znamenalo zbytečné průtahy. "Bylo už vypracováno mnoho studií a všechny hovoří o odsunu. Potřebujeme už stavět a ne se tím znovu zabývat," řekla lídryně KDU-ČSL Klára Liptákokvá.

Na zastupitelstvu vystoupil také zmocněnec petičního výboru Jakub Patočka, který žádal primátora, aby referendum vyhlásil. "Sesbírali jsme dostatek podpisů, ale magistrát část z nich vyřadil. Přitom nejméně u třetiny z nich to bylo neoprávněné. Doplnili jsme další podpisy, a proto nás nenuťte obracet se znovu na soud," řekl Patočka. Tajemník magistrátu Pavel Loutocký mu však odpověděl, že úředníci se kontrolou podpisů zabývali dostatečně a žádné neoprávněně vyřazené nebyly.

Aktivistům chybělo asi 5.200 podpisů, v pondělí odevzdali magistrátu téměř 6000 podpisů. Úředníci mají na jejich kontrolu 15 dnů, a proto se dnes zastupitelstvo peticí zabývat nebude. Aby se referendum stihlo souběžně s říjnovými komunálními volbami, musel by primátor Roman Onderka (ČSSD) svolat mimořádné zastupitelstvo.

Odsun vlakového nádraží v Brně je dlouho diskutovaným tématem. Podle mnohých je současné nádraží ostudou města. Jeho modernizace by měla stát kolem 20 miliard korun.

Zdroj ČTK

Štítky hlavní nádraží, petice, Brno, odsun, modernizace, aktivisté, hlasování, referendum, magistrát, Martin Ander, Strana zelených, KDU-ČSL, Jakub Patočka, TOP 09, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Brna nepřijali návrh na vyhlášení referenda o nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.