Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ÚS zamítl stížnost aktivistů kvůli informacím k dálnici R52

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost aktivistů, kteří se podle informačního zákona marně domáhali přílohy z korespondence úředníků a projektantů o silnici R52 mezi Brnem a Vídní. Městský úřad v Mikulově ani Krajský úřad Jihomoravského kraje prý nechybovaly, když aktivistům vydaly jen text e-mailu, a nikoliv jeho přílohu. O dnešním nálezu ÚS informovala jeho mluvčí Jana Pelcová.

Stížnost podalo sdružení Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích. V roce 2009 sdružení požádalo mikulovský městský úřad o vydání jeho korespondence s projekční a inženýrskou organizací SUDOP Praha. Teprve z poskytnutých údajů aktivisté zjistili, že e-mail, který se týkal souladu R52 s územně plánovací dokumentací, měl také přílohu.

Mikulovský úřad přílohu neposkytl, protože si o ni aktivisté výslovně neřekli. Jeho postup potvrdil nadřízený krajský úřad a poté i brněnský krajský soud. Spor tak doputoval až k Nejvyššímu správnímu soudu, který v roce 2010 potvrdil, že po úřadech nelze požadovat, aby automaticky poskytovaly veškeré přílohy k vyžádaným dokumentům.

"Takovýto závěr by totiž v praktickém životě mohl vést k zahlcení subjektů poskytujících informace a zbytečně velkým nákladům na poskytování informací, neboť přílohy požadovaných dokumentů mohou dosahovat značného rozsahu," stálo v rozsudku. Důvod k zásahu nyní nenašel ani Ústavní soud. Aktivisté podle něj dostali to, o co si řekli - tedy korespondenci. Úřad tak prý splnil svou povinnost.

Totéž občanské sdružení vedlo a vede řadu informačních sporů, které se obvykle týkají jihomoravských silničních staveb s kontroverzním trasováním. V minulosti například sdružení uspělo u Nejvyššího správního soudu se stížností, jež se týkala vydání veškeré e-mailové korespondence bývalé krajské radní a náměstkyně Anny Procházkové (ODS) s vazbou na silnici R43. Loni naopak soud nepřiznal sdružení požadované dokumenty, z nichž vycházel bývalý hejtmanův náměstek Milan Venclík (ODS) při kritickém výroku na adresu aktivistů.

Zdroj ČTK

Štítky dálnice, R52, aktivisté, ústavní soud, Vídeň, Brno, Jihomoravský kraj, Mikulov, Nejvyšší správní soud České republiky, Sudop Praha, ODS, Krajský soud v Brně, Rozdrojovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚS zamítl stížnost aktivistů kvůli informacím k dálnici R52  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.