Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Preventisté zlepší pořádek v hromadné dopravě

Jet v tramvaji s hlučným, opilým nebo jinak problematickým cestujícím není pro většinu Brňanů příjemným zážitkem. Zabránit by tomu měl nový projekt brněnského dopravního podniku, který od února nasadí do provozu preventisty.

Úkolem pracovníků bude zamezit přístup do vozidel osobám bez platného jízdního dokladu a také těm, které mohou ostatní obtěžovat. „Tento krok je součástí většího projektu, kterým chceme zvýšit prestiž a atraktivnost městské hromadné dopravy. Slibujeme si od něho, že zajistí větší bezpečnost ve vozidlech,“ uvedl generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Preventisté vzešli z řad stávajících zaměstnanců, dopravní podnik tak projekt bude stát pouze zhruba sto tisíc korun na pořízení nových uniforem a vest. „Preventisté budou na první pohled rozpoznatelní, aby se na ně lidé mohli obrátit. Budou nasazováni na určených linkách mezi vybranými zastávkami v daných časech tak, aby v ideálním případě byli ve všech vozidlech u všech dveří, kde budou kontrolovat cestující už při vstupu,“ sdělil vedoucí tarifního odboru brněnského dopravního podniku Vít Prýgl.

Zaměstnanci tak do vozu nepustí cestující bez platného jízdního dokladu. „Také se tam nedostanou lidé špinaví, podnapilí, konzumující nebalené potraviny a další, kteří porušují přepravní řád,“ podotkla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Nápad se líbí například Brňance Pavle Bartlové. „Pokud preventisté z tramvají vymýtí problematické cestující, jsem rozhodně pro. Otázkou však je, jestli jich dostatek,“ myslí si Bartlová.

Dopravní podnik po třech měsících projekt vyhodnotí. „Na základě výsledků jej pak případně rozšíříme nebo pozměníme,“ dodala Hailichová.

Autoři

Štítky tramvaj, DPMB, autobus, trolejbus, preventista, revizor, Dopravní podnik města Brna, projekt, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Preventisté zlepší pořádek v hromadné dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.