Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezi řidiči je ještě 500.000 starých řidičáků

Ministerstvo dopravy informovalo o potížích, které mohou postihnout po Novém roce až půl milionu řidičů. Ti totiž stále mají starý řidičský průkaz, který se od 1. ledna 2014 stane neplatným

Tempo výměn řidičáků je kolem 40 tisíc kusů měsíčně. "Pokud bychom pokračovali tímto tempem, hrozí, že na začátku roku 2014 bude přibližně 300.000 řidičů, kteří nemohou usednout za volant," prohlásil mluvčí ministerstva Martin Novák.

Řidiči, který bude řídit s neplatným průkazem, hrozí bloková pokuta do dvou tisíc korun, ve správním řízení pak od 1500 do 2500 Kč. "Kdo vlastní evropský typ průkazu v rozměrech běžné platební karty, může být v klidu. Nové průkazy vydrží 10 let, pak je třeba zažádat o výměnu," poznamenal Novák.

V Brně chybí vyměnit asi 23.000 dokladů, v Ostravě pak přibližně 15.000. Nejvíce starých průkazů je v Praze a to celých 70.000. "Kdo se rozhodl, že již řídit nebude, ať už z věkových, zdravotních či jiných důvodů, je povinen vrátit průkaz na příslušném obecním úřadu a řidičského oprávnění se vzdát," dodal mluvčí.

Pokud majitelé končících dokladů zažádají včas, bude jejich žádost vyřízena zdarma a to do dvaceti dnů od podání. Komu se nepodaří podat žádost do konce roku, bude muset počítat s poplatkem 50 korun, pokud bude potřebovat průkaz v kratším termínu, konkrétně do pěti dnů, zaplatí zvýšený poplatek 500 korun.

Štítky řidičské průkazy, platnost, výměna, doprava, Martin Novák, Praha, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi řidiči je ještě 500.000 starých řidičáků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.