Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Loni na jihu Moravy nehod přibylo, počet mrtvých se ale snížil

Na jižní Moravě loni vzrostl ve srovnání s rokem 2011 počet nehod o téměř 700 na asi 6690 kolizí. Policisté jsou přesto s vývojem nehodovosti spokojeni. Prudce se totiž snížil počet obětí na životech z předloňských 85 na 57 v minulém roce.

Ubylo i lehce zraněných, jejich počet se na jihomoravských silnicích meziročně snížil z 2440 na 2330. Těžce zraněných bylo 319, což je o osm více.

„Příčiny vývoje se určují těžce. Máme lepší spolupráci se správci komunikací, u silnic přibývá bezpečnostních prvků a nepolevili jsme v silničních kontrolách,“ řekl vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka.

Asi nejkurióznější tragická nehoda se stala v listopadu mezi Rakvicemi a Podivínem na Břeclavsku. Řidič pick-upu nejprve rozbil autem zpětné zrcátko jiného auta. Z místa ujel. Poškozený si to nenechal líbit a pronásledoval jej. Řidič v pick-upu ujížděl tak neopatrně, že čelně narazil do kamionu a střet nepřežil.

K nejčastějším příčinám nehod na jižní Moravě patří špatný způsob jízdy. Do této kategorie patří i nedodržení bezpečné vzdálenosti či nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky.
   
Nejrizikovějším místem regionu je silnice I/43 mezi Brnem a Svitavami. Přezdívá se jí silnice smrti a je nerizikovější komunikací na Moravě. Denně po ní projede 25 tisíc aut. Jde o úzkou komunikaci, na níž lze jen těžko předjíždět. V roce 2025 by ji měla nahradit rychlostní R43.

Zdroj: ČTK

Štítky počet nehod, jižní Morava, počet mrtvých, rok 2012, bilance, havárie, Jihomoravský kraj, silnice, Morava, okres Břeclav, Podivín, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni na jihu Moravy nehod přibylo, počet mrtvých se ale snížil  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.