Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno na podzim zahájí první etapu přeložky tramvaje do Plotní

Brno na podzim zahájí první etapu přeložky tramvajové tratě z ulice Dornych do Plotní ulice. Díky tomu se tramvaj více přiblíží budoucímu vlakovému nádraží, které město prosazuje v odsunuté poloze u řeky.

První etapa za 50,3 milionu korun zahrnuje výstavbu nové komunikace, chodníků a most. "Vznikne ulice, která spojí Dornych a Masnou a poslouží v budoucnu i jako objížďka při druhé etapě," sdělil ve středu náměstek primátora Robert Kotzian.

Překážkou této etapy byl dlouho výkup pozemků v někdejším velkém průmyslovém areálu. Klíčová byla smlouva se společností SIK Metal, která nyní od města obdrží 47 milionů. Výkup pozemku umožní rozšíření komunikace na Dornychu a vznik silnice, která obslouží vnitroblok. "První etapa navazuje na ještě nedokončenou nultou, v níž se demolovaly opuštěné objekty a stavěla kanalizace," uvedl Kotzian.

Celkové náklady na přeložení tramvajové trati jsou 2,1 miliardy korun a podle původních předpokladů už mělo být hotové. Nová trať zjednoduší přístup do Komárova a zlepší přístup k nově vznikajícím stavbám v takzvaném Jižním centru.

První etapa by měla skončit na podzim příštího roku. Radní dnes také schválili vypracování záměru na výběr firmy, která aktualizuje projektovou dokumentaci pro stavební povolení a zpracuje dokumentaci pro druhou až čtvrtou, tedy závěrečnou etapu projektu. "Teprve poté můžeme dál stavět a celý projekt uskutečnit," doplnil Kotzian.

Zdroj ČTK

Štítky tramvaj, plotní, stavba, trať, Brno, zprávy, 2014, podzim, Robert Kotzian, Komárov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno na podzim zahájí první etapu přeložky tramvaje do Plotní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.