Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno má dalších 12 autobusů na plyn, celkem jich bude stovka

Brno získalo v minulých dnech dalších 12 autobusů na stlačený zemní plyn. Je to první část letošní dodávky 88 autobusů na plyn za 394 milionů korun, které dopravní podnik získá z dotací.

Celkem bude jezdit v Brně stovka autobusů na plyn, z toho 62 z vysokomýtské továrny firmy Iveco a 38 od výrobce SOR Libchavy. To dnes sdělila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Loni získalo Brno první dvanáctikusovou sérii autobusů na plyn a zároveň dopravní podnik postavil ve vozovně Slatina plničku. Do konce ledna přibude celkem 24 autobusů, dalších 40 do konce března a zbylých 24 do konce června. "Díky nim můžeme vyřadit nejstarší karosy, zároveň se zvýší podíl nízkopodlažních autobusů na 89 procent," uvedla Hailichová.

Významný přínos mají vozidla na plyn i pro čistotu ovzduší ve městě, všechny totiž splňují normu Euro 6. Jejich provoz je také úsporný, proti naftovým vozům ušetří na kilometru 3,70 koruny. "Za 12 let, což je plánovaná životnost, uspoří 100 autobusů 250 milionů korun," doplnila Hailichová.

V zatím poslední dodávce je 12 autobusů Urbanway od firmy Iveco. Cestující v nich najdou plastová sedadla. "Odpovídá to aktuálním trendům, jsou hygienická a jejich údržba je snadná," uvedla Hailichová. Autobusy mají nainstalované také nové označovače jízdenek, které počítají v budoucnu s placením platební kartou. Zatím však nebudou v provozu.

Dopravní podnik zahájil masivní obnovu autobusů už loni, kdy kromě 12 autobusů na plyn koupil také 36 kloubových vozů na naftu od polské firmy Solaris. Letos také obdrží 30 kloubových trolejbusů, což má omezit jejich nedostatek na nejvytíženějších linkách 25 a 26.

Zdroj: ČTK

Štítky MHD, automoto, plyn, autobusy, Brno, dopravní společnost, Iveco, SOR Libchavy, Dopravní podnik města Brna, SOLARIS, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má dalších 12 autobusů na plyn, celkem jich bude stovka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.