Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brnem projede "Nakoleon" a dalších 1000 cyklistů

Minimálně 1000 cyklistů chtějí shromáždit ve čtvrtek 19. září organizátoři akce na podporu cyklodopravy a rozvoje infrastruktury v Brně. Cyklojízda "Nakoleon a 1000 jeho věrných" začne u Místodržitelského paláce na Moravském náměstí v 18:00. Organizátoři o tom dnes informovali v tiskové zprávě.

"Cílem je uskutečnit největší mimopražskou cyklojízdu v Česku. Na naše jarní a podzimní jízdy chodí pravidelně kolem 300 lidí. Letos jsme si dali cíl přiměřený Brnu. Snažíme se lidi oslovit i postavičkou Nakoleona, kterého je možné vidět v ulicích na červené skládačce," uvedl jeden z organizátorů Michal Šindelář. 'Nakoleonskou' kampaň spustilo sdružení Brno na kole, které se už několik let věnuje prosazování dopravních řešení ve městech přátelských pro cyklisty.

Organizátoři věří, že cyklojízda bude mít dopad na mínění lidí o městské cyklistice. "Počet těch, kteří v Brně pravidelně využívají kolo jako dopravní prostředek, se zvýšil za posledních deset let o 60 procent. Myslíme, že Brno se může stát městem přátelským k jízdním kolům," uvedl Martin Špaček ze sdružení Brno na kole.

Letos se v Brně podařilo prolomit jedno z tabu, možnost jezdit v jednosměrných ulicích na kole v obou směrech. "Takto se letos povedlo označit a namalovat cyklopruhy asi v deseti ulicích v širším centru. Jedním z příkladů je třeba Hrnčířská," řekl Dan Bárta ze sdružení Brno na kole. Cyklopruhy se objevily také na Úvoze a dnes se začaly malovat v Kounicově ulici mezi Moravským náměstím a Zahradníkovou. "V tomto případě jde o velký průlom, protože tyto cyklopruhy prosadili příslušní úředníci z Brna-středu i bez schválení policie. Ta je v této otázce velmi zpátečnická a má stále dojem, že silnice patří jenom autům," uvedl Špaček. 

Letos mělo jít do opatření pro cyklodopravu pět milionů korun, na další roky přislíbil náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) vždy tři miliony. "Ale i tak se je nedaří proinvestovat. Řada našich návrhů je z různých důvodů vyřazena. Je potřeba znovu a znovu argumentovat a pomalu změnit společenské myšlení, jak se to podařilo u jednosměrek," řekl Bárta. Nejčastěji jsou cyklopruhy zamítnuty kvůli rozměrům silnice. "Je potřeba část vzít autům. Mnozí lidé se tak na nás dívají jako na zelené teroristy. Přitom třeba v Pardubicích je kolo tak automatickým dopravním prostředkem, že to nikoho ani nenapadne," doplnil Bárta.

Zdroj ČTK

Štítky Brno na kole, cyklisté, 1000 cyklistů, Nakoleon, Brno, cyklista, cyklojízda, Místodržitelský palác, Dan Bárta, Česko, Robert Kotzian, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem projede "Nakoleon" a dalších 1000 cyklistů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.