Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Cyklostezka Brno - Vídeň se dočká stejného značení i v Rakousku

Cyklisté budou asi nejpozději během příští turistické sezony projíždět cyklostezkou Brno - Vídeň po jednotném značení. Po letech úsilí se podařilo dobrovolnému svazku obcí, který se o cyklostezku a její propagaci stará, domluvit s Rakušany na konkrétní spolupráci. V Rakousku se chystá letos, nebo nejpozději příští rok označení stezky tabulkami se smluveným dvojjazyčným logem.

Dlouho existovalo propojení Brna s Vídní jen na papíře a za hranicemi už se museli cyklisté orientovat jen podle místního značení. „Stezka Brno - Vídeň prochází v Rakousku po jejich národní trase číslo pět a po trase EuroVelo 9. Nyní jsme se na jednání domluvili, že česká strana zajistí výrobu tabulek s dvojjazyčným logem a rakouská strana je instaluje. Jde asi o 500 tabulek," řekla tajemnice spolku Dagmar Sedláčková.

Celkem cyklostezka měří 170 kilometrů, z toho je zhruba 80 kilometrů na jižní Moravě a zbytek v Dolním Rakousku. Svazku se podařilo najít hlavního partnera v příhraničním městě Laa an der Thaya. „Jsou nadšení a berou propagaci stezky velmi profesionálně. Díky nim se nám daří komunikovat s dalšími 23 obcemi, které na trase jsou. Symbolicky je jich 23 i na moravské straně," řekla Sedláčková. Koncem dubna se pravidelně cyklostezka otevírá společnou vyjížďkou v některé z obcí a příští rok mají velký zájem právě v Laa.

Na jižní Moravě už je drtivá většina stezky vedená mimo silnice, v Rakousku jde většinou po polních cestách, případně po silnicích třetí třídy s minimálním provozem.

Svazek řeší do budoucna také víkendový provoz cyklobusu, který by zájemce dovezl do míst vzdálenějších od Brna. V okolí Brna už bývá stezka často přetížená, loni počítadla zaznamenala pohyb 780.000 lidí.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Rakousko, Vídeň, cyklostezka, Dagmar Sedláčková, Jihomoravský kraj, Dolní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka Brno - Vídeň se dočká stejného značení i v Rakousku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.