Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Růžová brněnská Rekola září novotou. Nyní se dají půjčit i jednorázově

Nová kola a možnost jejich výpůjčky bez předchozí registrace jsou dvě novinky, které do Brna a do dalších českých a moravských měst přináší projekt sdílení kol Rekola. V Brně bude možné "růžový bikesharing" využít už třetím rokem, sezóna odstartovala ve střed a potrvá do konce listopadu.

Loni se po Brně dalo jezdit na 50 kolech, letos bude jejich počet na začátku stejný, ale během roku se má zvyšovat podle zájmu případně až na 100. Právě nová kola mají být nejviditelnějším vylepšením, které má přitáhnout další zájemce. Dosud se totiž jezdilo na starších repasovaných bicyklech.

„Letos budou v Praze a v Brně jezdit prototypy vyrobené přímo pro Rekola. Mají originální rám s košíkem integrovaným v řidítkách a bezdušové pláště s reflexním proužkem. Výsledkem je kolo stvořené pro městský bikesharing," uvedl zakladatel Rekol Vít Ježek. Bezdušová kola mají odstranit nejčastější závadu, kterou byla nedohuštěné či píchlé duše.

Jednorázová výpůjčka má zpřístupnit službu turistům či občasným zájemcům. V každém městě bude cena odpovídat zhruba jízdence na MHD, v Brně je to 24 korun na hodinu. Tvůrci projektu si od toho slibují vyšší zájem. Celoroční registrace na osm měsíců provozu je 1199 korun, tedy 150 korun na měsíc.

Půjčování kol funguje pomocí mobilní aplikace, ve které lze zadat objednávku a na mapce najít místo, kde se kolo nachází. V aplikaci se také zobrazí kód zámku, kterým je kolo zamčené. Kola se nacházejí ve vyznačených zónách, kam je také potřebné jej po ukončení cesty zase vrátit. V prvním roce Rekola v Brně využívalo 300 lidí, loni jejich počet rostl.

Zdroj: ČTK, Rekola
 

Štítky Rekola, Brno, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžová brněnská Rekola září novotou. Nyní se dají půjčit i jednorázově  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.