Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Brno dá jedenáct a půl milionu na podporu letecké linky do Mnichova, kraj by měl dát stejně

Brno dá letos 11,5 milionu korun na podporu letectví a pravidelné linky z Brna do Mnichova. Peníze poskytne na propagaci města a kraje prostřednictvím této linky. Stejnou částkou by měl přispět Jihomoravský kraj. Město i kraj jednají o zapojení dalších destinací. Město by tak v konečném důsledku mohlo dát dalších 15 milionů korun.

Propagaci prostřednictvím letecké linky navrhla městu a kraji společnost British Midland Regional Limited, která spojení do Mnichova zajišťuje. Cena propagace je 23 milionů korun. Polovinu má dát město a polovinu kraj.

Podporu v úterý schválilo zastupitelstvo města, pro návrh bylo 32 zastupitelů, tři byli proti a sedm se zdrželo. Linka do Mnichova létá šestkrát týdně jednou denně. Za první rok přepravila asi 11.000 lidí a v závěru loňského roku převážela průměrně 50 lidí denně, byla však ztrátová. Podle města a kraje je však důležitá, protože udržuje město v kontaktu s přestupním uzlem do celého světa. „Naším zájmem je tuto linku udržet. Pro byznys má velký význam. Doufám, že se podaří vyjednat další rozšíření, aby byla frekvence dvakrát denně," uvedl primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Město přislíbilo už loni, že dá na linku 15 milionů, kraj dokonce 30 milionů korun. Letiště Brno, které si od kraje jako vlastníka pronajímá brněnské letiště od počátku tisíciletí na 50 let, však zatím žádné peníze nedostalo, protože se nenašla správná forma, jak peníze přispět. Nyní by to mělo být prostřednictvím reklamy.

O stejné podpoře jako město jedná kraj. Podle hejtmanovy náměstkyně Taťány Malé (ANO) podíl města a kraje schválila krajská rada v únoru. „Kraj si před samotnou realizací nechá na předloženou konkrétní nabídku marketingové kampaně vypracovat odborný posudek," doplnila Malá.

Podle Vokřála město s krajem jednají o zapojení dalších destinací. „V průběhu prvního pololetí dojde k rozhodnutí o dalších destinacích, abychom město a kraj zdůraznili na mapě Evropy. Přistoupili bychom k tomu ale jinak než v minulosti, takže bychom tendrovali určité destinace. Z toho by vyplynul zájem leteckých společností a případná finanční náročnost. My bychom se tím vyhnuli diskusím o veřejné podpoře," řekl Vokřál. Pokud by se objevily atraktivní destinace, město by podle něj mohlo podporu zvýšit o dalších 15 milionů korun.

Z Brna létají také dvě pravidelné nízkonákladové linky do Londýna a Eindhovenu. Dále z Brna létají charterové lety do turistických destinací v jižní a jihovýchodní Evropě. Ročně letiště využije mezi 450.000 a 500.000 cestujících.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Mnichov, peníze, Jihomoravský kraj, Petr Vokřál, ANO 2011, Letiště Brno-Tuřany, Evropa, Taťána Malá, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá jedenáct a půl milionu na podporu letecké linky do Mnichova, kraj by měl dát stejně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.