Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Taxikáři chtějí zakázat Uber v Brně, magistrát už rozdává pokuty

Zástupci brněnských taxikářů chtějí po magistrátu, aby se obrátil na soud a požádal ho o vydání předběžného opatření, jímž by zakázal společnosti Uber poskytovat ve městě služby. Úředníci a na podnět také policisté začali řidiče Uberu kontrolovat, padly i tři pokuty.

 

Zástupci taxikářů se dnes sešli s  vedoucím odboru dopravy na brněnském magistrátu Vladimírem Bielkem a náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem (Žít Brno). Podle Bielka řidiči jezdící pro Uber porušují zákony i vyhlášku v několika případech. Taxikáři musí mít licenci na základě zkoušek, musí mít vozidlo registrované k provozování taxislužby, musí mít auto označené jako taxi, musí mít taxametr. "Jednoznačně se jedná o poskytování služby za úplatu druhému subjektu," řekl Bielko o Uberu, který odmítá, že by šlo o spolujízdu.

Městský soud v Praze, kde Uber také působí, však v listopadu konstatoval, že neexistuje žádný předpis, který by zakazoval využívání aplikace UberPOP, soud zrušil pokutu, kterou řidič dostal. Pražský magistrát chce toto rozhodnutí zvrátit. Společnost inzeruje svoji službu jako placenou spolujízdu, oponenti v ní však vidí klasickou taxislužbu.

"Brňané přijali příchod naší služby do města s nadšením. Je nám líto, když vidíme pokusy organizací omezit právo spotřebitele na svobodný výběr a znemožnit rozvoj inovativních řešení. Nabízíme transparentní řešení dopravy a podnikáme v souladu se směrnicí Evropské unie. Nechceme být konkurence taxi služeb. Cílíme na jiné skupiny cestujících," uvedla mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Zástupci brněnských taxikářů tvrdí, že jde o porušení zákona a požadují po magistrátu, aby záležitost právně prošetřil. "Doložili jsme magistrátu skutkovou podstatu nelegálního podnikání," řekl Radek Kolář z Cechu taxikářů. Uvedl, že taxikáři i figuranti si několikrát objednávali jízdu s Uberem a po ukončení jízdy volali policisty k sepsání protokolu.

Hollan prohlásil, že město chce, aby v taxislužbě panovala konkurence, zároveň však musí být dodržovány zákony. "Podnětem taxikářů se budeme zabývat a uvidíme, jestli k tomu jako magistrát nějak přistoupíme, nebo ponecháme činnost na státní správě," řekl Hollan.

Jak bude pokračovat případná kontrolní činnost státní správy, nechtěl Bielko říct. "Musíme zvážit, jestli jít cestou intenzivní kontroly, nebo se zabývat podstatou věci," uvedl.

Uber je produktem stále více se prosazující sdílené ekonomiky, kdy nabídku a poptávku propojují webové a mobilní aplikace. Uber funguje už ve více než 80 zemích a 500 městech, v Česku byl dosud pouze v Praze, kde čelí dlouhodobé nevoli taxikářů. Soudy již dříve omezily působení Uberu například ve Španělsku, ve Francii či v Německu.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Uber, magistrát, Brno, Matěj Hollan, doprava, Žít Brno, Městský soud v Praze, Evropská unie, Pražský magistrát, Radek Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taxikáři chtějí zakázat Uber v Brně, magistrát už rozdává pokuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.