Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světový fenomén v dopravě po městě Uber dorazil do Brna

Dlouho očekávaný okamžik je tu. Mezinárodní společnost Uber spouští od středy 1. února provoz v Brně. Uber propojuje řidiče se zákazníky pomocí aplikace pro chytré telefony. Klientům slibuje rychlý, pohodlný a cenově dostupný způsob přepravy po městě. První únorový víkend navíc se čtyřmi jízdami zdarma.

Uber funguje ve více než 500 městech a 80 zemích světa. Brno je po Praze druhým českým městem, ve kterém společnost zahájila provoz.  „Brno je pro nás město s velkým potenciálem. Nevybrali jsme si ho jen proto, že je druhým největším městem v České republice, ale i pro jeho technologickou vyspělost. Lidé  jsou tu velmi otevřeni inovacím a moderním produktům. Uber přesně takový typ služby je, a proto očekáváme, že si jej Brňané velmi rychle oblíbí,“ uvedl generální ředitel Uberu pro Česko a Slovensko Tomáš Peťovský. 

Tomu nasvědčuje také fakt, že aplikaci se za poslední tři měsíce snažilo v Brně využít téměř 10 tisíc lidí, ačkoliv zde firma ještě nepůsobila. V Praze se Uber za dva roky stal nejpopulárnější mobilní aplikací pro sjednání individuální přepravy osob. „Naším cílem je dostat více lidí do méně aut, a ulevit tak místní dopravě,“ dodal Peťovský.

Aplikace na propojení řidiče se zákazníkem je volně ke stažení na jakýkoli chytrý mobilní telefon. Cestující zadá nástupní a cílovou adresu, ta mu vyhledá nejbližšího řidiče a spočítá odhadovanou cenu. Cestu lze sledovat přímo na mapě v mobilu. Zákazník se také dozví jméno řidiče, nalezne jeho fotografii, detaily o vozidle, jeho registrační značku a momentální polohu. Po skončení jízdy může řidiče ohodnotit od jedné do pěti hvězd. Pokud bude řidič v hodnocení pravidelně klesat pod 4,5 hvězdy, bude z Uberu vyřazen.

Cena služby uberPOP, tedy základního a zatím jediného tarifu, jež je v Brně k dispozici, začíná nástupní sazbou ve výši 25 Kč. Cena za kilometr je stanovena na 9,90 Kč a k tomu zákazník zaplatí za minutu jízdy 3 Kč. Minimální jízdné je 55 Kč. Většina plateb probíhá bezhotovostně elektronicky a je dohledatelná, což chrání jak řidiče, tak jejich zákazníky. Cestující si přitom může vybrat, jestli zaplatí elektronicky platební kartou nebo v hotovosti.

Možnost přivýdělku pro řidiče, záruka bezpečí a spokojenosti pro cestující

Partnerským řidičům Uber poskytuje flexibilní pracovní dobu a možnost zajímavého přivýdělku. Řidiči jezdí libovolný počet hodin v jakoukoli denní či noční službu. Podmínkou je čistý trestní rejstřík, čistý výpis z bodového hodnocení, minimální věk 21 let, živnostenský list pro podnikání v silniční motorové dopravě a v pořádku doklady o vozidle, které nesmí být starší deseti let. Hvězdičkové hodnocení a vysoko nasazené nároky na jejich plnění navíc cestujícím zaručují příjemnou a bezpečnou jízdu.

"Jsme společnost, která je určená spíše mladým, kteří rádi využívají technologie. Řidiče dělají zpravidla ti, kteří sichtějí přivydělat. Ale stává se, že k nám míří i řidiči klasických taxislužeb," dodal Peťovský. Například v Praze má přes devadesát procent z jedenácti set aktivních řidičů výdělek ještě z další činnosti.

Víkendové cestování v Brně zdarma

U příležitosti vstupu Uberu do Brna budou mít všichni Brňané první únorový víkend od pátku 3. února od 18.00 hodin do neděle 5. února do půlnoci možnost se svézt Uberem zdarma. Každému uživateli budou k dispozici bezplatné 4 jízdy v hodnotě do 150 Kč (za každou cestu). Akce platí pro stávající i nové cestující. Zákazníci mohou slevu uskutečnit vložením promo kódu "UBERVIKEND" do aplikace. Bude-li cena jízdy vyšší než 150 Kč, cestující zaplatí jen částku, o kterou tuto hodnotu převyšuje. Zvýhodněná je navíc také první jízda. Po zadání promokódu AHOJBRNO do aplikace získá uživatel jízdu v hodnotě do 300 Kč zdarma.

Foto: Uber

Martin Šeda

 

 

Štítky Brno, Uber, doprava, Praha, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový fenomén v dopravě po městě Uber dorazil do Brna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.