Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Brněnské letiště odbavilo loni méně cestujících, u pravidelných linek zájem vzrostl

Brněnské letiště loni odbavilo necelých 418 tisíc cestujících, což je o deset procent méně než o rok dříve. Po několika letech se proměnil trend u pravidelných a sezonních linek. Zatímco počet cestujících na pravidelných mírně rostl, sezonní měly kvůli bezpečnostní situaci ve světě o pětinu méně zákazníků.

"Pravidelnou dopravu lze hodnotit jako úspěšnou. Počet cestujících se zvýšil o deset procent na 216 tisíc" uvedla mluvčí letiště Brno Kateřina Pichalová. Na výsledky má vliv i to, že od listopadu 2015 létá pravidelná linka do Mnichova provozovaná aliančním partnerem Lufthansy, společností bmi regional. "Za prvních dvanáct měsíců mezi Brnem a Mnichovem cestovalo téměř 12 tisíc lidí, což je průměrně 50 lidí denně. Propojení Brna s mnichovskou leteckou křižovatkou, ze které je možné pokračovat až do 70 světových měst, se nabízí na brněnském letišti prostřednictvím šesti letů týdně," doplnila Pichalová.

Z Brna létají ještě dvě nízkonákladové společnosti do Londýna a jedna linka míří do Eindhovenu. Největší zájem mezi pravidelnými linkami je každoročně o lety do Londýna. Zhruba dvouhodinový let mezi Brnem a letištěm Stansted, kam společnost Ryanair v zimní  sezóně vypravuje 5 a v létě pak 7 letů z jižní Moravy, v průběhu roku 2016 vyzkoušelo téměř 114 tisíc pasažérů.

Chartrové lety z brněnského letiště využilo přibližně 202 tisíc lidí. Turisty odradila od některých tradičních destinací bezpečnostní situace ve světě. Nejvíce lidí v roce 2015 mířilo do turecké Antalye, přičemž právě Turecko zažilo výrazný propad zájmu.

Kraj i město dlouhodobě hovoří o nutnosti více leteckých spojení kvůli dalšímu rozvoji podnikání, vědy a výzkumu. Kromě mnichovské linky, kterou využije denně průměrně 50 lidí, se to zatím příliš nedaří. V roce 2015 vedení letiště uvedlo, že se chce dostat do roku 2020 na 700 tisíc cestujících ročně. Pokled na brněnském letišti nastal i v nákladní dopravě o deset procent, loni odbavilo 4150 tun zboží.

Letiště Brno je soukromá společnost, která má letiště pronajaté od Jihomoravského kraje od roku 2004 na 50 let.

Zdroj: Letiště Brno, ČTK
 

 

Štítky Letiště Brno-Tuřany, Brno, Mnichov, letiště, Lufthansa, Londýn, Jihomoravský kraj, Ryanair, Turecko, Eindhoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské letiště odbavilo loni méně cestujících, u pravidelných linek zájem vzrostl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.