Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

RegioJet dnes spustil prodej jízdenek na trasu Praha - Brno - Bratislava, vlaky vyjedou už v prosinci

Železniční dopravce RegioJet dnes zahájil prodej jízdenek na vlaky spojující Prahu, Brno a Bratislavu. Základní cena jízdenek je srovnatelná s Českými drahami, kreditové jízdenky budou o několik desítek korun levnější. Vlaky by měly vyjet v prosinci.

 

Stalo se tak i přesto, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosud nezveřejnila jízdní řády a nerozhodla o tom, zda v daných časech budou jezdit žluté vlaky nebo České dráhy. Mluvčí SŽDC Marek Illiaš dnes ČTK řekl, že se věc stále řeší a jasno musí být nejpozději do konce listopadu.

Jančura požádal o kapacitu na tři páry vlaků, které chce provozovat bez dotací. Dosud v daných časech jezdí vlaky Českých drah, které v provozu chtějí pokračovat. "Stát tak díky tomu ušetří na dotacích až 20 milionů korun ročně, které doposud platil na tyto ztrátové spoje. Proto ministerstvo dopravy nabídku RegioJetu uvítalo a v souladu se zákonem rozhodlo o ukončení dotování těchto spojů," uvedl Jančura.

To potvrdil i mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. "Jak RegioJet, tak České dráhy deklarovaly, že chtějí dané spoje jezdit na komerční riziko," řekl ČTK. Jančura by chtěl brzy mezi Prahou a Brnem jezdit častěji, výhledově každou hodinu.

Kreditová jízdenka Praha-Brno o 44 korun levnější, nezlevněná srovnatelná s Českými drahami

Jízdenka mezi Brnem a Prahou bude stát 175 korun pro držitele bezplatných kreditových jízdenek ve třídě Standard, což odpovídá druhé třídě Českých drah. Ostatní zaplatí 219 korun. Ceny jsou tak prakticky shodné s národním dopravcem. Držitelé In-karet platí od 169 do 179 korun, ostatní obvykle 219, s větším předstihem lze koupit jízdenku od 189 korun. 

Jízdenka z Prahy do Bratislavy bude stát 394 korun s kreditovou jízdenkou, bez ní 399. U ČD zákazník zaplatí s jednodenním předstihem 497 korun, s alespoň třídenním předstihem 414 korun. 

Dva páry vlaků mají jet do Bratislavy, jeden přes Břeclav do Starého Města u Uherského Hradiště. Z Brna budou vlaky odjíždět v 6:09, v 7:09 a 17:09, z Prahy 7:19, 15:19 a 17:19. Jízdní doba je prakticky shodná jako u Českých drah. Z Prahy do Brna má cesta trvat zhruba dvě a půl hodiny, do Bratislavy čtyři hodiny.

První vlaky vyjedou v den, kdy se mění jízdní řády, tedy 11. prosince.

Zdroj: ČTK, RegioJet

Štítky Praha, Brno, RegioJet, Bratislava, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RegioJet dnes spustil prodej jízdenek na trasu Praha - Brno - Bratislava,  vlaky vyjedou už v prosinci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.