Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Novinka v dopravě po Brně! Od ledna můžete svou bezkontaktní platební kartu používat jako šalinkartu

Cestujete v Brně městskou hromadnou dopravou? A kupujete si šalinkartu? Pak se vás týká novinka, která usnadní placení, cestování a pomůže ušetřit čas i peníze.

Město Brno společně s Dopravním podnikem města Brna dokončují přípravy na zavedení nové možnosti placení jízdného. Kromě papírové šalinkarty začne na začátku roku 2017 fungovat e-shop, ve kterém šalinkartu na zóny 100+101 nahradí bezkontaktní bankovní karta.

Revizor s sebou bude nosit čtečku bankovních karet a v mobilu bude mít s čtečkou propojenou aplikaci, která mu zobrazí fotku a údaje o jízdence. Cestující si bude moci zvolit, jestli bude mít jízdenku na kartě, s níž běžně platí, nebo si vyzvedne kartu bez vazby k účtu a může si i dál kupovat papírové jízdenky, které se zatím neruší.

 „Usilujeme o to, abychom lidem nabídli chytrá řešení komunikace s městem a s jeho institucemi. Současně nechceme nikomu nutit žádné nové kartičky. Identifikace cestujícího v tomto připravovaném e-shopu bude navázána na platební kartu, kterou jsou lidé zvyklí mít stále u sebe. Postupně tento systém nabídne také možnost nákupu jednorázových jízdenek, ale také možnost vstupů do kulturních zařízení či na sportoviště tak, aby měli lidé všechno snadno pohromadě na jednom místě a mohli s městem pohodlně komunikovat elektronicky,“ vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál.

„S moderními systémy odbavování cestujících máme už několik let zkušeností a víme, že fungují. Po SMS jízdenkách zavedl dopravní podnik od začátku roku 2015 i možnost odbavování cestujících pomocí platebních karet na autobusové lince na letiště, který výborně funguje. Od roku 2014 fungují v centru města také jízdenkové automaty na platební karty, v nichž je téměř polovina nákupů provedena bankovní kartou. Díky tomu víme, že tyto systémy fungují a že o ně mají lidé zájem,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

„Česká republika je jednička ve využívání bezkontaktních platebních karet. Proto jsme se rozhodli tyto bankovní karty využít i pro účely předplatních jízdenek. Tento unikátní systém eliminuje závislost na dodavatelích a výrazně snižuje pořizovací i provozní náklady celého systému. Provozní náklady budou totiž tvořit jen provize v rámci plateb prostřednictvím platební brány,“ upřesnil vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl.

 Systém také umožní čerpání příspěvku 1425 Kč na zakoupení roční nepřenosné základní šalinkarty na zóny 100+101. Ten, kdo má na tuto slevu nárok, zaplatí ve výsledku za celoroční jízdenku 3 325 korun místo současných 4 750 korun. Tento dotační program již schválila Rada města Brna. Pravidla týkající se tohoto příspěvku budou platit v případě, že je schválí i Zastupitelstvo města Brna.

Bankovní karta bude zatím fungovat pouze v Brně, tedy zónách 100 a 101. Postupně by čtečkami měli být vybaveni i průvodčí ve vlacích a v regionálních autobusech, které do Brna zajíždějí. "Postupně se předpokládá
zavedení systému v celém Jihomoravském kraji,"
uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.  Za rok až dva se také plánuje možnost placení jednorázové jízdenky platební kartou přímo ve vozidlech.

MMB, ČTK

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, platební karta, Petr Vokřál, Zastupitelstvo města Brna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka v dopravě po Brně!  Od ledna můžete svou bezkontaktní platební kartu používat jako šalinkartu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.