Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Pokuty za překročení rychlosti na D1 rozdávají pokuty už i Šlapanice

Pokuty za překročení povolené rychlosti v opravovaném úseku dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, tedy mezi 178. a 182. kilometrem, už posílá řidičům nejen úřad v Rosicích, ale i úřad ve Šlapanicích. Každá obec vybírá pokuty za jeden směr jízdy. 

Šlapanice obdržely data za první polovinu června teprve minulý týden a začínají s jejich vyhodnocováním, řekl mluvčí radnice Jakub Mikšovský.

Ředitelství silnic a dálnic instalovalo zkušební úsekové radary už na jaře a na začátku června spustilo ostrý provoz. Cílem je zvýšit bezpečnost provozu a trestat "piráty silnic", jak dříve uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler. V opravovaných úsecích se jezdí dvěma zúženými pruhy v každém směru a povolená je nejvýše osmdesátka. Pokutováni však mají být jen ti, kteří překročí devadesátku, a to kvůli toleranci radarů.

Vyhodnocování dat a rozesílání pokut se však opozdilo kvůli náročnosti na software a zaměstnance úřadů. V Rosicích na to využili současné zaměstnance, ve Šlapanicích se rozhodli přijmout tři nové. Ti však nastoupí až 15. července. "Zatím data zpracovávají stávající zaměstnanci," poznamenal Mikšovský.

Uzavírka sice skončí na konci října a radary se přesunou na jiný úsek, zaměstnanci však na úřadě zůstanou. "Na zpracování dat jsou dva roky," vysvětlil Mikšovský.

Kolik pokut za první polovinu června Šlapanice rozešlou, zatím není zřejmé. Sdílné není ani ministerstvo v případě Rosic. Při zkušebním provozu se ukázalo, že za týden překročilo devadesátku devět procent řidičů, což je 14.000. Sára Pralovszká z tiskového oddělení ministerstva dopravy sdělila, že vyhodnocení měření se bude dělat až ve druhé polovině srpna.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že stejným radarovým zařízením osadí i další dálniční uzavírky. Nehody v místech, kde se staví, totiž mívají tragické následky a navíc výrazně omezují plynulost dopravy. Není výjimkou, že se dálnice zastaví v obou směrech na několik hodin.

Výši pokut si určují dle sazebníku samy obce, peníze míří do jejich kasy. Část pokut bude využita na náklady spojené se zpracováním dat. "Další část půjde na zvýšení bezpečnosti dopravy ve městě," řekl Mikšovský.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Šlapanice, Dálnice D1, Rosice, radar, Ostrovačice, Kývalka, ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuty za překročení rychlosti na D1 rozdávají pokuty už i Šlapanice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.