Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Brně se 11. června začne opravovat nádraží, budou výluky

Na brněnském hlavním nádraží se 11. června začne opravovat druhé a třetí nástupiště a od 27. června bude navíc průjezdná pouze jedna kolej mezi hlavním nádražím a Židenicemi.

Kvůli tomu nebudou všechny vlaky jezdit až na hlavní nádraží a na některých linkách budou platit výlukové jízdní řády s posunutými časy příjezdů a odjezdů, řekl dnes na tiskové konferenci Jiří Sysel z Českých drah. Do původních jízdních řádů se vrátí vlaky 12. září. Omezení se nedotknou mezinárodní dopravy a jen minimálně vnitrostátní dálkové dopravy.

Oprava brněnského nádraží už je podle brněnského ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Miroslava Konečného nezbytná. "Opravy se dlouho odkládaly a čekalo se na nové nádraží. Teď už to ale odkládat nejde, aby zůstalo nádraží provozuschopné a bezpečné. Přístřešky jsou staré 80 let a poslední opravy se dělaly ve druhé polovině 80. let, když se dělal podchod," řekl Konečný. Nové budou přístřešky, nástupní hrana a asfalt na nástupištích nahradí dlažba s pásy pro nevidomé. Také se vyčistí a opraví podchod.

Od konce června se začne opravovat most přes ulici Špitálka, kvůli kterému bude průjezdná jen jedna kolej do Židenic. Zároveň cestující čeká výluka mezi hlavním nádražím, Chrlicemi a Křenovicemi. "Chtěli jsme udělat více práce naráz," řekl Konečný. Oprava hlavního nádraží vyjde na 91 milionů korun.

Výluky se nejvíce dotknou vlaků mezi Brnem a Tišnovem a Brnem a Sokolnicemi. Aby lidé nemuseli z regionálních autobusových linek přestupovat na náhradní dopravu, budou až k hlavnímu nádraží na Uhelnou protažené linky 509, 610, 611 a 612. Zároveň však České dráhy nasadí náhradní autobusy xS2 mezi hlavním nádražím a Chrlicemi. Mezi 4. a 18. červencem budou prodloužené až do Křenovic.

Vlaky z Tišnova do Brna a Vranovic budou rozdělené na dvě části. Od Tišnova budou pokračovat ze Židenic po nákladním průtahu do Modřic a vynechají hlavní nádraží. V Modřicích bude možný přestup ve směru na Břeclav, kam se bude jezdit z hlavního nádraží. Přes prázdniny také nebudou až na hlavní nádraží jezdit posilové vlaky, které doplňují půlhodinový interval na čtvrthodinový. Skončí v Králově Poli, odkud lidé mohou jet na jízdenku Českých drah tramvají 1 a 6.

Zdroj: ČTK
 
  

Štítky hlavní nádraží, Brno, Židenice, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Tišnov, Modřice, Chrlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislava Floryanová

Opravdu to nešlo v jiném termínu??? Letní horko,letní cestování....To zase bude...Září by bylo jistě klidnější...Ne všichni jedou do Chorvatska na dovolenou....

Pátek, 3. června 2016, 09:55Odpovědět

V Brně se 11. června začne opravovat nádraží, budou výluky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.