Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Zástupci kraje jednají s Českými drahami. Jejich jízdenky by měly pro mezikrajské cesty platit i nadále

Od poloviny prosince zůstanou jízdenky Českých drah pravděpodobně platné pro mezikrajské cesty na jižní Moravě, přestože pro vnitrokrajské cesty je nutné využívat krajské jízdenky. Kraj jedná s ČD o zachování tohoto režimu. I v případě, že bude možné nadále pro mezikrajské cesty využít tarif ČD, cestující ze Znojemska a Hodonínska si stejně musí zvyknout na nové pořádky. Na lokálkách linkách tam bude jezdit místo ČD soukromý dopravce Arriva.

Jízdenky Českých drah budu zřejmě platit pro mezikrajské cesty v osobních a spěšných vlacích na jižní Moravě i od poloviny prosince, kdy se mění jízdní řád. „Jihomoravský kraj jako objednavatel regionální železniční dopravy zatím s národním dopravcem stále jedná, aby fungoval prodej a platnost jízdenek v obdobném režimu jako nyní,“ řekla mluvčí kraje Martina Žídková.

Při cestách uvnitř kraje už v osobních a spěšných vlacích jízdenku podle tarifu ČD koupit nelze. Je možné cestovat pouze s jízdenkami krajského integrovaného dopravního systému. Ale třeba při cestě z Hustopečí do Prahy si stále lze koupit jednu jízdenku podle tarifu ČD.

Dosavadní jednání mezi krajem a dopravcem směřovala k tomu, že pro mezikrajské cesty bude nutné využít jízdenku One Ticket, kterou zavedlo ministerstvo dopravy a je ve většině případů nejdražší variantou cestování vlakem. Případně se cestujícím nabízela možnost kombinace jízdenky na dálkový spoj a krajské jízdenky na navazující osobní či spěšný vlak po jižní Moravě. Tato jednání a předpokládané podmínky potvrdila minulý týden mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Kraj se dosud k této problematice nevyjadřoval.

Nyní se postoj kraje změnil, podrobnosti chce zveřejnit až po uzavření smlouvy. Kraj má s ČD uzavřené smlouvy na provozování většiny linek na jižní Moravě a jsou nastavené tak, že tržby jsou rizikem kraje, nikoli dopravce. Kdyby nebylo možné vůbec využít tarif ČD, kraj by měl tržby maximálně pod kontrolou.

I v případě, že bude možné nadále pro mezikrajské cesty využít tarif ČD, cestující ze Znojemska a Hodonínska si stejně musí zvyknout na nové pořádky. Mezi Břeclaví a Znojmem a na lokálkách na Hodonínsku bude jezdit místo ČD soukromý dopravce Arriva. Cestující, kteří tak pojedou například ze Znojma do Přerova, budou muset jízdní doklady buď kombinovat, nebo si koupit One Ticket. Při kombinaci dokladů však lze ušetřit. Krajský tarif je výrazně levnější než základní tarif ČD i než tarif One Ticket.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením ČD

Štítky správa, železnice, vlak, jízdenky, Jihomoravský kraj, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci kraje jednají s Českými drahami. Jejich jízdenky by měly pro mezikrajské cesty platit i nadále  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.