Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na jihu Moravy přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm. Počasí komplikuje i dopravu

Na jižní Moravě přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm, který značí ohrožení. Týká se to například Moravy ve Strážnici a Veličky ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, plyne z dat na webech Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. Déšť a vítr komplikují dopravu, což se týká hlavně severní části kraje.

Voda zaplavila most přes Veličku

Hladina Moravy ve Strážnici ráno překročila hranici 6,6 metru. Ještě před pár dny byl v korytě jen metr vody. Velička ve Velké prudce stoupá od dnešních 3:00 a kolem 5:00 překročila hranici extrémní povodně. Říčka obvykle rychle reaguje na srážky v nejbližším okolí. Normálně v ní teče pár centimetrů vody, nyní skoro dva metry.

Voda zaplavila most přes Veličku u obchodního domu, je uzavřený, informovala obec na facebooku. Neprůjezdná je také cesta přes Petruchův mlýn.

Třetí povodňový stupeň hlásí také Svitava v Bílovicích. Řeka má kulminovat v neděli večer

Hladina řeky Svitavy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku vystoupala kolem půl deváté na třetí stupeň povodňové aktivity. Kulminovat bude v neděli večer.

Severovýchod Brna se připravuje na očekávaný vzestup Svitavy

Severovýchod Brna se připravuje na očekávaný vzestup Svitavy, kterou nad městem nebrzdí žádná přehrada. K řece přicházejí zvědavci, ale i dobrovolníci, kteří pomáhají s pytlováním písku a stavbou provizorních hrází. Kulminaci lze podle aktuálních...

Třetí stupeň je i na Svratce v Židlochovicích a Svitavě v Bílovicích nad Svitavou. Očekávané kulminační křivky ale zatím dávají naději, že se oběma místům extrémní povodeň vyhne.

Stupeň ohrožení platí na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku, na Dyji v Podhradí nad Dyjí, pod Novými Mlýny a v Břeclavi-Ladné, stejně jako na Jevišovce v Plavči a Želetavce ve Vysočanech na Znojemsku, na Malé Hané pod vodní nádrží Opatovice na Vyškovsku a na Bělé pod vodní nádrží Boskovice.

Cyklostezky v Brně jsou na mnoha místech pod vodou. Strážníci kontrolují problematická místa

Brněnští strážníci upozornili na to, že cyklostezky v Brně jsou na mnoha úsecích kompletně pod vodou. Informovali o tom, že hlídky strážníků intenzivně říční koryta a potenciálně problematická místa. Pokud to není nevyhnutelně nutné, nechoďte do...

Větev spadla těsně vedle mladé ženy s kočárkem. Nechoďte do lesů ani parků, varují strážníci

„Znovu, a velmi naléhavě žádáme, aby lidé nechodili do lesů ani parků, pokud to není nezbytně nutné,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Městská policie v uplynulých hodinách čistě na území Brna řešila patnáct oznámení o...

Počasí komplikuje i dopravu

Počasí od večera komplikovalo hromadnou dopravu hlavně na Blanensku a kolem Tišnova a Kuřimi na Brněnsku, důvodem jsou sesuvy svahů a pády stromů v podmáčené půdě. „Počítejte v těchto oblastech s nepravidelností provozu," informoval večer Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém webu.

Autobusy brněnského dopravního podniku od soboty nezajíždí do středu Bílovic nad Svitavou. U kostela se utrhl svah pod silnicí, zůstane zatím neprůjezdná. Autobusy neprojedou ani Žebětínskou ulicí v Brně-Kohoutovicích. Důvodem je větší množství popadaných stromů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením obce Velká nad Veličkou

Štítky záplavy, doprava, voda, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm. Počasí komplikuje i dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.