Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Blučině se letos dočkají stavby obchvatu. Průtahem skrz město projede i osm tisíc aut za den

Obyvatelé Blučiny na Brněnsku se letos dočkají zahájení stavby roky očekávaného obchvatu. Na průtahu obcí denně projede přes 8000 aut včetně mnoha kamionů, protože silnice druhé třídy slouží jako spojka dálnic D2 a D52. Podle krajského radního Jiřího Crhy (ODS) vypíšou nyní jihomoravští silničáři výběrové řízení, hotovo má být do konce roku 2028, řekl na tiskové konferenci. Soutěžní cena je přes miliardu korun, polovinu chce kraj získat z evropských dotací.

Obchvat Blučiny se intenzivně připravoval za spolupráce obce a Jihomoravského kraje posledních sedm let. Vykoupit bylo třeba přes 200 pozemků. Podle Crhy jde o složitou stavbu, i proto je její cena vysoká a bude trvat čtyři roky, než bude hotovo. Severně od obce povede silnice v délce 4,5 kilometru. „Vzniknou na ní dvě okružní křižovatky, tři sjezdy, pět mostů a podjezd pro cyklisty,“ vyjmenoval dílčí stavby radní Jiří Crha (ODS).

Podle něj bude sloužit také jako alternativní návozová trasa pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, i když vláda ji do seznamu návozových tras nezahrnula. „Navíc se Dukovany budou stavět patrně ve stejné době jako dálnice D52, takže se tudy bude jezdit více,“ míní Crha a dodal, že lze novou silnici vnímat i jako součást širšího jižního obchvatu Brna.

Na Brněnsku vyroste vytoužený obchvat Blučiny. Místní na stavbu čekali desítky let

Obyvatelům Blučiny na Brněnsku se doma třepou okna pokaždé, když po průtahu mezi dvěma vytíženými dálnicemi projede kamion. Úlevu by měl přinést nový obchvat, kterému po několika letech příprav dali jihomoravští radní zelenou. Velkou stavbu za jednu...

Starosta Blučiny Jan Šenkýř (Kandidáti zpod kopca) vnímá především obrovskou úlevu pro místní obyvatele. Kolem průtahu jsou totiž domy často velmi blízko silnice, v nejužším místě jsou jen 80 centimetrů od vozovky. „Kamiony zde musí zastavit a sklopit zrcátka, aby se mohly minout. Mnohé domy také praskají. Všechny instituce máme také u hlavní silnice, která se nedá prakticky přejít, takže se výrazně zvýší i bezpečnost,“ řekl Šenkýř.

Kraji v tomto volebním období postavil také obchvat Čebína na Brněnsku a rada v srpnu schválila materiál, který obsahuje deset obchvatů, které mají mít projektovou a investiční prioritu. Jde o silnice, které mají odvést dopravu z míst, která jsou zasažena nejsilněji, a také se z části jedná o obchvaty obcí, kudy se bude jezdit při stavbě Dukovan. Jedná se například o brněnské městské části Bosonohy a Slatinu a Jamolice na hranicích s Vysočinou. Bez obchvatu Blučiny by měly stát zhruba 3,3 miliardy korun. „Jsem rád, že se nám daří stavby připravovat a posléze stavět,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením JMK

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Jihomoravský, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blučině se letos dočkají stavby obchvatu. Průtahem skrz město projede i osm tisíc aut za den  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.