Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik v těchto dnech kontroluje, zda se kolejnice nekroutí horkem

Pracovníci brněnského dopravního podniku v těchto horkých dnech, kdy teploty stoupají nad 30 stupňů Celsia, nadstandardně kontrolují starší úseky s odkrytou tramvajovou tratí. Podloží pod nimi už není tak pevné a staré pražce nemusejí udržet tlak rozpínajících se kolejnic způsobený vysokými teplotami. Kolejnice se tak může vychýlit či zvlnit, řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Horké počasí s tropickými teplotami má trvat nejméně do pátku.

„Vybranými místy je potřeba jet z bezpečnostních důvodů pomaleji, musíme tato místa sledovat a případně snižujeme rychlost tramvají na 40 kilometrů za hodinu," řekla Tomaštíková. Týká se to například úseků v Renneské ulici, která pochází zhruba z poloviny 90. let minulého století, či tratě ve Vídeňské ulici, jejíž opravu už dopravní podnik několikrát odložil. Ještě do loňska byla stejná situace v Obvodové ulici. V ní však letos o prázdninách tramvaje nejezdí, protože se trať rekonstruuje a od září pojedou cestující po upravené trati. „Nově opravené tratě už jsou vybavené technologiemi, které zajišťují pružnost ukotvení kolejí a vysoké teploty trať neohrožují," uvedla Tomašítková.

Horko ohrožuje nejen tratě, ale také řidiče, kteří sedí celý den v kabině, do které praží slunce. Již řadu let jsou proto všechny kabiny vybavené klimatizací. „Vyzýváme je také k dodržování pitného režimu a k dispozici mají iontové nápoje," řekla Tomaštíková.

Klimatizací prostoru pro cestující už jsou vybaveny desítky tramvají, trolejbusů a převážná část autobusů. „Řidiči ji spouštějí, když venkovní teplota přesáhne 22 stupňů Celsia," doplnila Tomaštíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením DPMB

Štítky MHD, počasí, Dopravní podnik města Brna, vedro, horko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravní podnik v těchto dnech kontroluje, zda se kolejnice nekroutí horkem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.