Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Vedení Brna podpoří cyklisty. U každé nové stavby musí být parkoviště pro jízdní kola

Jihomoravská metropole minulý týden přijala předpisy, v rámci kterých jako první české město zavádí parkovací minima pro kola. Od prvního července tohoto roku by tak všechny nové stavby měly obsahovat i místa pro parkování jízdních kol, stejně jako je tomu dnes pro auta.

Cyklisté v jihomoravské metropoli budou mít více možností,kam svá kola zaparkovat. Místa pro parkování jízdních kol by měly po prvním červenci obsahovat nové stavby vybudované v Brně. Plyne to z Brněnských stavebních předpisů, které minulý týden přijali radní města. Například v bytových domech by tak na jeden průměrný byt o velikosti šedesát metrů čtverečních mělo vzniknout alespoň jedno stání.

„U běžného supermarketu o prodejní ploše dva a půl tisíce metrů čtverečních by měla být nejméně tři zastřešená stání pro zaměstnance a sedm venkovních stání na kola pro zákazníky. Škola o ploše šest tisíc metrů čtverečních pro maximálně tisíc žáků by měla mít minimálně sto stání na kola, z toho devadesát zastřešených,“ informoval v tiskové zprávě opoziční zastupitel Marek Lahoda (Piráti).

Předpisy připravila Kancelář architekta města Brna, návrh na doplnění závazných počtů stání pro kola dle podlahové plochy a typu stavby vzešel z magistrátního odboru dopravy a z připomínky spolku Brno na kole.

„Toto opatření má za cíl podpořit cyklistickou dopravu v Brně, která byla dosud omezována nedostatkem bezpečných parkovacích míst pro kola. Indukce dopravy funguje pro všechny dopravní prostředky a dostupnost parkovacích míst povede ke zvýšení využití kola lidmi pro běžnou každodenní dopravu po městě,” uvedl Lahoda.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky stavba, kolo, cyklista, parkoviště, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Brna podpoří cyklisty. U každé nové stavby musí být parkoviště pro jízdní kola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.