Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Na povolenou třicítku bude v Brně nově upozorňovat i značení přímo na silnici

Na maximální povolenou rychlost 30 kilometrů v hodině začne řidiče v Brně upozorňovat i vodorovné značení přímo na silnici. Jako první přijde v úterý na řadu Rybářská ulice u křižovatky s ulicí Poříčí, následovat budou další místa, kde třicítka platí. Zóny město v ulicích postupně zavádí plošně společně s rezidentním parkováním. Cílem je zajistit větší bezpečnost, uvedl dnes magistrát v tiskové zprávě.

„Při přípravě rezidentního parkování provádíme kompletní revizi dopravního značení a navrhujeme zlepšení v podobě větších rozhledových poměrů na křižovatkách, přechodech pro chodce a místech pro přecházení. Zóny 30 jsou svislým značením vyznačeny na vjezdech a výjezdech. Pro větší důraz ale začneme řidiče upozorňovat i přímo na silnici," řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Vedení města se opírá například o diplomovou práci studenta Vysokého učení technického, jenž srovnával nehody před a po zavedení třicítky. Z průzkumu vyplývá, že se se snížením rychlosti zmenšil počet střetů s chodci zhruba o 63 procent, srážek se zaparkovanými vozidly bylo o 29 procent méně. „Data nám jasně ukazují, že mají zóny se sníženou rychlostí vozidel na maximálně 30 kilometrů za hodinu pozitivní vliv na bezpečnost," dodal radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Instalaci vodorovného značení má na starosti městská společnost Brněnské komunikace. Výši nákladů odhaduje na tři miliony korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Páralová, Chodci sobě

Štítky automobilová doprava, vodorovné značení, značka, 30, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

rychlostí 30km nejezdí ani MHD tak co je to za nesmysl? která chytrá hlava zas na takovou koninu přišla?

Úterý, 4. června 2024, 17:23Odpovědět

Na povolenou třicítku bude v Brně nově upozorňovat i značení přímo na silnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.