Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské seniorbusy mají novou elektrickou posilu. Dovezou důchodce k lékaři, na nákup i do divadla

Seniory a zdravotně hendikepované budou po Brně vozit dva zbrusu nové seniorbusy na elektrický pohon. Elektrická vozidla, jejichž cena přesáhla dva miliony korun, nahradí dosluhující členy flotily. Seniory dopraví k lékaři, na nákup nebo třeba za kulturou.

O seniorbusy je zájem

Seniorbusy v uplynulém roce cestovalo takřka dvacet tisíc lidí. Zájem o službu byl podle ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka enormní. Brněnský dopravce se proto rozhodl poptávce, která často převyšuje nabídku, vyhovět. S využitím dotace se tak medlánecký vozový park rozšířil o dva elektrovozy, které v blízké době nahradí duo vysloužilých veteránů.

„Služba Seniorbus přispívá k lepší sociální integraci a kvalitě života seniorů a osob se zdravotním postižením, pro které by využívání běžné městské hromadné dopravy mohlo být obtížné,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Doplnila, že služba v Brně funguje od roku 2017 a má na kontě víc jak sto tisíc jízd. 

Obliba Seniorbusu v Brně roste, za loňský rok přepravil více než 15 tisíc lidí 

Obliba Senior busu neustále roste. Dříve narození mají možnost jezdit po Brně speciálním minibusem od roku 2016. V současnosti jsou v provozu 4 vozidla, která měsíčně uskuteční průměrně 930 jízd.

K lékaři, na nákup i za přáteli

Největší zájem o přepravu zaznamenávají dispečeři dopravního podniku především ve všední dny dopoledne, kdy klienti cestují k lékaři. Nejčastějšími zastávkami jsou tak Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Fakultní nemocnice Brno, Vojenská nemocnice nebo třeba polikliniky Zahradníkova a Viniční. „Neméně důležitý je sociální rozměr této služby, kde senioři cestují za svými přáteli, na nákupy nebo za kulturou. Podporou seniorbusu tak přispíváme i k integraci seniorů do běžného života a prevenci pocitu osamění," vysvětlila primátorka. 

Doba strávená na palubě seniorbusu by pro klienty měla být příjemným zpestřením dne, kdy si mohou popovídat s řidičem či řidičkou a sdílet zážitky. Právě tuto komunikaci považuje vedení podniku za naprosto stěžejní. „Pro seniory je to často jediný kontakt dne," uvedl Havránek. 

Rozšíření elektropohonu i vozidel s pomocnou rampou

Seniorbusů je v současné době šest. Dva nové na elektrický pohon nahradí dva dosluhující, jejichž nájezd se blíží 300 tisícům kilometrů. Počet vozů tak zůstane stejný. „Letos bude nutné nahradit další dva starší automobily novými. Vzhledem k poptávce se bude jednat o vozy s výsuvnou plošinou, která umožní snadnější přepravu osob s hendikepem," přiblížil náměstek pro oblast sociální péče Robert Kerndl (ODS).

Radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS) dodal: „Dopravnímu podniku se na nákup dvou nových elektrických vozů podařilo získat dotaci z Ministerstva životního prostředí. Dotace na jeden vůz činí 360 tisíc korun."

V Brně si udělali radost. Městský dopravce objednal čtyřicet trolejbusů s baterií

Brněnský dopravní podnik by chtěl mít příští rok k dispozici už padesát parciálních trolejbusů, což je třetina všech trolejbusů. Díky tomu plánuje příští rok od jara pilotně převést jednu autobusovou linku na trolejbusový provoz a rád by v této...

Příbytek vozy nalezly v Medlánkách, kde vyrostla i zbrusu nová nabíjecí stanice. „Na plnou baterii najedou 410 km, což je přibližně dvojnásobek reálného denního nájezdu těchto vozů,“ doplnil Havránek. Vozy by měly jezdit každý den od 6 do 22 hodin a v noci se nabíjet ve vozovně. 

Službu, která je zpoplatněna padesáti korunou a každý senior ji může využít až šestkrát do měsíce, zajišťuje devět stálých řidičů a devět brigádníků. Při jejich výběru se dopravní podnik dívá na komunikační schopnosti i trpělivost.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, DPMB, seniorbus, elektromobilita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské seniorbusy mají novou elektrickou posilu. Dovezou důchodce k lékaři, na nákup i do divadla  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.