Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Brna letos zmizí poslední tramvaj typu K2. Dopravce chystá rozlučku pro fanoušky

Koleje jihomoravské metropole letos naposledy bude brázdit oblíbená tramvaj typu K2. Z původních 135 kusů zbyla jediná a dopravní podnik předpokládá, že ji z provozu vyřadí ve druhém pololetí. Příznivci městské dopravy se mohou těšit na oficiální rozlučku, jak už se v Brně stalo při ukončování provozu různých typů dopravních prostředků zvykem.

Rozloučení pro fanoušky

Brno se rozloučí s posledním tramvajovým vozem K2. „V provozu už je pouze jediná tramvaj K2 s evidenčním číslem 1080. Nicméně fanoušci se úplného odchodu tohoto typu obávat nemusejí, protože máme jednu ve flotile našich retro vozidel, kterou přes léto o víkendech nasazujeme například na linku 10,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková. Jedna je také přestavěná na pivní tramvaj.

Zatímco vyřazování některých typů trolejbusů a zejména autobusů je v posledních letech poměrně běžné, tramvaje jako kolejová vozidla vydrží v provozu výrazně déle, i přes 40 let. Vyřazení typu K2 a v budoucích letech typu T3 je proto poměrně přelomovou událostí.

Symbol brněnské dopravy

Tramvaj K2 je společně s typem T3 symbolem brněnské hromadné dopravy v posledním půlstoletí  letech. V žádném jiném dopravním podniku v Československu jich nejezdilo více a v Česku je Brno posledním, kde ještě jezdí.

Dohromady jich dopravní podnik odebral v letech 1967 až 1983 od Tatry ČKD Smíchov 135 a většina jich přežila po různých modernizacích začátek druhého tisíciletí. První větší vyřazování nastalo v letech 1989 a 1990. Další následovalo až po roce 2007, kdy dopravní podnik začal kompletovat tramvaje Vario LF2 s obdobnou kapacitou.

Definitivní konec tohoto typu je spojený s tramvajemi Drak, které si dopravní podnik montuje také sám od roku 2020.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tramvaje v České republice

Štítky MHD, DPMB, tramvaj, K2, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna letos zmizí poslední tramvaj typu K2. Dopravce chystá rozlučku pro fanoušky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.