Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žáci v autoškole se při učení zapotí. Do testových otázek přibude dalších padesát

Do testů pro žadatele o řidičské oprávnění přibude přes padesát otázek. Budou zaměřené na bezpečnou jízdu či novinky v souvislosti se změnami silničního zákona, které začnou platit od příštího roku. Jde například o řízení sedmnáctiletých řidičů s mentorem či zařazení nových dopravních značek, jako jsou bezpečný odstup či sdílená zóna. Nové otázky ministerstvo dopravy zveřejní v průběhu ledna.

Testové otázky ministerstvo postupně přidává poslední dva roky, za tu dobu jejich počet narostl ze zhruba 850 na více než 1000. V lednu přibude dalších více než 50. „Plánujeme, že se tam objeví zhruba 35 statických otázek a těch dynamických bude kolem až 20," uvedl za ministerstvo dopravy z odboru agend řidičů Milan Janda

Zatímco předchozí nové sady otázek byly zpravidla nějak tematicky zaměřené, u těchto to neplatí. „Nebude tam jedno konkrétní téma. U statických otázek jsme volili určitou kombinaci zásad bezpečné jízdy a zejména, protože se nám k 1. lednu mění zásadní novela zákona 361, tak tam budou novinky právě související s novelou zákona 361 a i vyhlášky 294 z roku 2015. Konkrétně o nových dopravních značkách," dodal.

Mezi nové patří značka bezpečný odstup. „Měníme kompletně význam této dopravní značky a zaměřujeme se právě na pravidlo dvou vteřin. Takže, aby bylo řidičům vštěpováno to pravidlo dvě vteřiny (odstupu)," řekl.

V nových otázkách řidiči řeší i to, co je defenzivní jízda, jak správně jezdit v připojovacím pruhu či která ikonka z asistentů vozidla informuje řidiče, že má rozsvícená zadní mlhová světla. Podle Jandy tím chtějí reagovat na to, jak ve vozech přibývá různých asistentů. „Myslím, že řada nejen začínajících řidičů, ale i současných řidičů nevědí, co se děje, když se rozsvítí nějaký asistent nebo sdělovač. Co to vlastně znamená a jak by se měli vůbec zachovat," dodal.

Testy díky tomu, že jsou zveřejněné na různých webech, neslouží podle Jandy jen pro žáky autoškol, ale i pro ty, kteří řidičský průkaz již vlastní. „Sekundárně je tím vzděláváme, protože ty otázky se vždycky snažíme zaměřit na něco nového nebo na něco, kde se nejvíce chybuje," uvedl.

Mezi novými otázkami tak bude například jedna zaměřená na to, zda řidič vozidla je povinen dodržet bezpečný boční odstup 1,5 metru respektive metr při míjení cyklisty, který jede ve stejném směru ve vyhrazeném jízdním pruhu. Správná odpověď je, že nemusí, jelikož v takovém případě nejde o předjíždění.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Česko, autoškola, auta, doprava, zkoušky, studenti, otázky, test

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci v autoškole se při učení zapotí. Do testových otázek přibude dalších padesát  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.