Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výhodná koupě se povedla jihomoravským silničářům, sůl nakoupili před zimním zdražením

Posypovou sůl za dobrou cenu ulovili jihomoravští a brněnští silničáři. Díky velké skladovací kapacitě se jim podařilo vyhnout se loňskému cenovému výkyvu a sůl koupit ještě před zimním zdražením. Podobný postup se silničářům osvědčil už loni, kdy také nakupovali za staré nižší ceny. Zásoby soli na letošní zimu vyšly Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) v průměru o dvě stě padesát korun za tunu dráž než minulý rok, přesto je aktuální cena nižší než v zimní sezoně.

Pokud bude mírná zima, jako už je na jižní Moravě standardem, vystačí aktuální zásoby na celou zimu, obvykle silničářům zůstává ještě i něco do další sezony. „Na nižší cenu jsme letos dosáhli i díky tomu, že jsme ke konci loňského roku zrušili výběrové řízení, jak vyrostla cena, a počkali s novým na letošek,“ řekl provozní ředitel SÚS JMK Milan Macháček.

S cenami soli zahýbala loni také válka na Ukrajině, protože hodně soli se dováželo z oblasti Donbasu. „Obchod se solí je globální a letos už se situace stabilizovala,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikaci Jan Klištinec.

Obě organizace se kromě přípravy zimních zásob pravidelně věnují také obnově flotily posypových vozů, které se přes léto stávají díky nástavbám vozy pro letní údržbu. Krajští silničáři rozšířili vozový park o typ, který má možnost vedle sypání soli stříkat i solanku při preventivním ošetření. „Díky tomu máme menší spotřebu soli, vydrží na vozovce déle a zabírá rychleji,“ vysvětlil Macháček.

Vozy na elektřinu silničáři zatím nepořizují, ale uvažovali o tom, shodli se oba ředitelé. Klištinec jako důvod uvedl, že nabídka na elektrické vozy byla dražší, a tedy ekonomicky značně nevýhodná. Podle Macháčka je problémem při údržbě krajských silnic dojezd a možnosti nabíjení. „Ale jedno elektroauto už jsme pořídili, ne však pro zimní údržbu,“ poznamenal.

Teplejší zima

Že by zima měla být jako celek teplejší, než byl průměr posledních třicet let, uvedlo Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí. V celé Evropě se má odchylka od normálu za roky 1993 až 2015 pohybovat mezi jedním a dvěma stupni a charakter zimy by tak měl odpovídat tomu, na co jsou lidé zvyklí v posledních letech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Zimní příprava, Sůl, Silničáři, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhodná koupě se povedla jihomoravským silničářům, sůl nakoupili před zimním zdražením  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.