Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Brna do Střelic dokončí železničáři moderní trať. Cestující čeká dlouhá výluka

Dojíždějícím zkomplikuje v příštím roce cesty po jižní Moravě nová výluka. Vlaky přestanou od dubna jezdit na trati Brno - Jihlava mezi Střelicemi a Zastávkou u Brna. Cestujících se dotkne také omezení těsně za hranicemi kraje na Vysočině mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem. Přestože je zde z Brna do Havlíčkova Brodu dvoukolejná trať, Správa železnic přeruší provoz kvůli modernizaci a rychlíky a osobní vlaky z Brna nahradí autobusy.

Výluka mezi Střelicemi a Zastávkou završí několika letou modernizaci tratě z Brna. Cestující se nově svezou po kompletně elektrizované, dvoukolejné a výrazně rychlejší lince. Díky opravám, které potrvají od 30. dubna a potrvá do 14. prosince, zařadí železničáři na trať více spojů a lidé získají lepší alternativu k cestě autobusy, které obzvláště po zahájení rozšiřování dálnice D1 v Brně uvíznou ráno při cestě do Brna v dlouhých kolonách.

Trať do Brna bude moderní a elektrizovaná. Železničáři plánují natahování drátů

Železničáři začali s dalšími pracemi na modernizaci železniční trati mezi Zastávkou a Brnem. Tentokrát zahájí dělníci druhou etapu rekonstrukce, jež obnáší opravu úseku ze Střelic do Zastávky. Součástí stavby je položení druhé koleje, kompletní...

Na trati už byly i v minulých letech několika měsíční výluky. V první etapě prací, kterou stavaři dokončili před dvěma lety, vznikly na trati i nové zastávky Ostopovice a Brno-Starý Lískovec. Jak bude v nadcházejícím roce fungovat náhradní autobusová doprava, ale zatím železničáři neví. Finální jízdní řád zveřejní před začátkem výluky na webu Českých drah a Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

Druhá výluka zkomplikuje cestování nejen na Vysočinu, ale i do hlavního města. Jde totiž o alternativní trasu k hlavnímu železničnímu koridoru mezi Brnem a Prahou. Pokud se na něm v příštím roce stane mimořádnost, vlaky nebudou mít náhradní řešení, jak se z Brna do Prahy dostat. Úplná výluka na lince potrvá od 1. března do 30. září.

Naopak by měla do letošního prosince skončit oprava starého klenutého mostu v Brně přes Svratku, kvůli které jezdí osobní vlaky směrem do Zastávky z dolního nádraží. Od nového jízdního řádu, který začne platit 10. prosince, mají tyto vlaky znovu vyjíždět z hlavního nádraží.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IDS JMK

Štítky Střelice, výluka, vlak, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna do Střelic dokončí železničáři moderní trať. Cestující čeká dlouhá výluka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.